Sirski uporniki so v preteklih tednih urili svoje sile za ofenzivo proti vladnim silam v Alepu. Foto: Reuters
Sirski uporniki so v preteklih tednih urili svoje sile za ofenzivo proti vladnim silam v Alepu. Foto: Reuters
Protinapad sirskih upornikov v Alepu

Po dozdajšnjih informacijah so najnovejše napade začeli uporniki zunaj mesta, ki pa naj bi se jim želeli pridružiti tudi uporniki in pripadniki terorističnih skupin, ki so še vedno znotraj mesta. "V bitki sodelujejo uporniki vseh frakcij, brez izjem," je sporočil vojaški tiskovni predstavnik manjše uporniške skupine Fastakim. Med njimi so Fronta Fatah Al Šam (Fronta za osvojitev Sirije), nekdaj z Al Kaido povezana Fronta Al Nusra, ter Arar Al Šam (Fronta svobodnih mož Čevante). Pa tudi borci samooklicane Islamske države (IS).

Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice so uporniki na vzhodu mesta izvedli tudi več samomorilskih napadov z avtomobili bombami. Sirska vojska je sporočila, da so v vzhodnem predelu mestu preprečili napad, državna televizija pa je sporočila, da je vojska uničila štiri avtomobile bombe, dva tanka in večje število vozil, v katerih je bilo orožje. Po poročanju BBC-ja so napadli tudi vojaško oporišče Al Najrab na vzhodu.

Vladne sile so septembra prevzele nadzor nad zahodnim območjem mesta, nedavno pa so ob pomoči Rusije okrepile zračne napade na vzhodni del mesta, ki je v rokah upornikov in terorističnih skupin. Nekoč največje sirsko poslovno in trgovinsko središče je bilo eno izmed prvih mest, v katerem so se začeli spopadi leta 2012. V vzhodnem delu mesta živi okoli 250.000 ljudi.

Lavrov: Že deset dni brez zračnih napadov na Alep
Medtem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov na srečanju zunanjih ministrov Rusije, Sirije in Irana v Moskvi dejal, da ruske zračne sile v Alepu že deset dni niso izvedle napadov in da so poročila o ruskih napadih na šolo v Idlibu dezinformacija. Znova je poudaril, da bi sankcije proti Rusiji škodile civilistom v Siriji in da je treba razmisliti o t. i. Marshallovem načrtu za Sirijo. Po njegovih besedah za Sirijo ni druge mogoče rešitve kot politična.

Protinapad sirskih upornikov v Alepu