Medtem ko se številni Japonci zavzemajo za popolno zaprtje vseh nukleark, pa zaposleni v eni izmed njih lobirajo, da bi jo znova odprli. Foto: EPA
Medtem ko se številni Japonci zavzemajo za popolno zaprtje vseh nukleark, pa zaposleni v eni izmed njih lobirajo, da bi jo znova odprli. Foto: EPA

Kar tretjina japonskih jedrskih reaktorjev je od 11. marca letos, ko sta Japonsko prizadela potres in cunami, ki sta povzročila hudo jedrsko krizo v jedrski elektrarni Fukušima, zaprtih, dokler ne bodo oblasti zagotovile njihove varnosti. Nesreča je sprožila tudi burno razpravo o prihodnosti japonske jedrske energije, japonski premier Naoto Kan pa je pred kratkim napovedal, da bo morala Japonska premisliti o svojem zanašanju na jedrsko energijo.

Nuklearka Genkai, ki je v lasti podjetja Kyushu, naj bi bila po poročanju BBC-ja med prvimi, ki naj bi se ponovno odprle, a je vladna napoved prejšnji teden, da bodo uvedli še strožje teste za preverjanje varnosti elektrarn, sprožila odpor med zaposlenimi.

V podjetju so tako prejšnji teden izvedeli, da je približno 100 delavcev jedrske elektrarne v televizijsko soočenje, kjer so sodelovali tudi predstavniki vlade, poslalo elektronsko pošto, kjer so podprli možnost ponovnega odprtja jedrske elektrarne Genkai. Pozneje se je izkazalo, da je bilo lobiranje za ponovno odprtje nuklearke še obsežnejše, incident pa je povzročil veliko škode podjetju, zato se je njegov direktor tudi javno opravičil.

Krave iz Fukušime dale onesnaženo meso
Medtem je med Japonci zavladala panika, ko so izvedeli, da je v japonske trgovine v Tokiu prispelo meso nekaj krav iz prefekture Fukušima, za katerega so zdravstvene oblasti ugotovile, da je radioaktivno. Meso so ljudje kupili in ga po vsej verjetnosti tudi že pojedli, poročil o zdravstvenih težavah pa za zdaj še ni.

"Če bi tako meso jedli vsak dan, bi bilo nevarno," je povedal predstavnik japonskega ministrstva za zdravje Goši Hosono, ki je skušal zmanjšati paniko ob novici. "A ker je na trg prišla le majhna količina strupenega mesa, to ne bo imelo večjih posledic za zdravje tistih, ki so ga uživali," je še dodal.

CNN poroča, da so tokijske oblasti radioaktivnost mesa odkrile ob rutinskem preverjanju mesa, vsebnost radioaktivnih elementov pa je kar sedemkrat presegla dovoljene vrednosti. Krave so se po vsej verjetnosti okužile s krmo, ki je zrasla na zemlji, onesnaženi po jedrski katastrofi v nuklearki Fukušima.