Oprava slovenskih skavtov. Foto: BoBo
Oprava slovenskih skavtov. Foto: BoBo
Religija bi tudi po morebitni spremembi zaobljube ostala del skavtske zveze. Foto: BoBo

A kot poroča Guardian, bi skavtska organizacija zdaj prvič lahko pozdravila medse tudi ateiste. Zveza skavtov namreč skuša pridobiti med svojimi člani podporo za alternativno skavtsko zaobljubo, pri kateri Bog ne bi bil več omenjen. Enako je storila tudi Zveza vodnikov, vzporedno gibanje, ustanovljeno dve leti pozneje.

Trenutna različica zaobljube zveni takole: "Pri svoji časti obljubljam, da si bom z božjo pomočjo prizadeval/a služiti Bogu in domovini, pomagati svojemu bližnjemu in izpolnjevati skavtske zakone."

Raba besede "Bog" je uporabna pri večini religij, čeprav že več kot 40 let obstajajo tudi druge možnosti (Alah za muslimane ali Dharma za budiste). Ni pa nobene nereligiozne ustreznice, kar pomeni, da morajo mladi ateisti bodisi hliniti zaobljubo bodisi se odreči skavtstvu.
Posvetne skupine že dalj časa lobirajo za spremembe, pri tem pa izpostavljajo primere, kot je tisti 11-letnega Georgea Pratta, ki je bil skavt že skoraj leto dni, a se jim uradno ni mogel pridružiti, saj se mu je zdelo, da se ne more zaobljubiti Bogu.

Vera bi ostala ključen element
Zveza skavtov, ki je medse začela sprejemati tudi dekleta leta 1976, nakazuje, da bi bila za spremembo. Wayne Bulpitt, vodja britanskih skavtov, je za Guardian povedal, da bi tudi v primeru potrditve nove zaobljube vera ostala "ključen element". "Toda v vsej svoji 105-letni zgodovini smo se razvijali, tako da bi ostali relevantni za vse skupnosti po državi. "
Julie Bentley, direktorica Zveze vodnikov, pa je povedala, da bodo oni začeli razpravljati 3. januarja in da stvar načrtujejo že kar nekaj časa.

Posvetni aktivisti so novico pozdravili, češ da bo sprememba skavte popeljala v realno stanje zahodne družbe 21. stoletja, v kateri več kot dve tretjini mladih pravi, da ne verujejo v nič.