Libijske oblasti so pokazale posnetke v Natovem napadu uničene stavbe. Foto: Reuters
Libijske oblasti so pokazale posnetke v Natovem napadu uničene stavbe. Foto: Reuters
Saif Al Arab Gadafi
Seif al Arab naj bi v zadnjih letih veliko časa preživel v Nemčiji. Med drugim je študiral v Münchnu, kjer naj bi večkrat prišel v navzkrižje s policijo, čeprav ni bil nikoli kaznovan. V Libijo se je vrnil februarja letos. Foto: Reuters
Moamer Gadafi
Med napadom je bil v zgradbi tudi Moamer Gadafi z ženo in več sorodniki. Foto: EPA
Libija
Po novici o smrti Gadafijevega sina je v Bengaziju izbruhnil val veselja. Foto: Reuters
Ubit Gadafijev sin in vnuki

"Trditve članic koalicijskih sil, da cilj napadov nad Libijo ni fizično uničenje Moamerja Gadafija in članov njegove družine, vzbuja resen dvom," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Rusija je Nato pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in poudarila, da so v Moskvi ob poročilih o civilnih žrtvah v Libiji vse bolj zaskrbljeni.

Najvišji predstavnik Rimskokatoliške cerkve v Tripolisu, škof Giovanni Martinelli, je za italijansko televizijo potrdil, da je bil ubit Seif Al Arab Gadafi. "Potrjujem, da je bil ubit sin vodje," je dejal škof, ko je z drugimi cerkvenimi dostojanstveniki stal pred tremi trupli, prekritimi z zastavami. Pri tem je Nato, ZN in mednarodno skupnost pozval, naj prenehajo z bombardiranjem Libije. Škof, ki živi v Tripolisu že 30 let, je dodal, da je Gadafi do zdaj ščitil katoličane in kristjane v Libiji ter da mu je treba pomagati, da najde obliko dialoga.

London izgnal libijskega veleposlanika
Združeni narodi bodo iz Tripolisa umaknili vse svoje mednarodno osebje zaradi škode, ki jo je jezna množica povzročila na uradu ZN-a. Stavbe ZN-a in nekaterih tujih misij so bile tarča množice, ki so jo ujezila poročila o smrti Gadafijevega sina v napadu Natovih sil. Med tujimi misijami naj bi bile napadene italijanska, iz katere se dviga dim, britanska in ameriška.

London je zaradi napada na svojo ambasado v Tripolisu izgnal libijskega ambasadorja, ki ima 24 ur časa, da zapusti državo. "Dunajska konvencija od Gadafijevega režima zahteva zaščito diplomatskih misij v Tripolisu. Ker tega ni naredil, je režim še enkrat prekršil svoje mednarodne obveznosti," so Britanci zapisali v izjavi.

Zaradi Gadafijevih groženj, da bo "bitko prenesel v Italijo", potem ko se je Rim odločil za sodelovanje v Natovih letalskih napadih, so v Italiji poostrili varnost, je sporočil italijanski notranji minister Roberto Maroni. Smrt sina in vnukov bo morda "še povečala Gadafijevo jezo", je dodal minister.

Gadafi in njegova žena sta bila v Tripolisu v hiši njunega 29-letnega sina Saifa Al Araba Gadafija, ko jo je pozno v soboto zadel najmanj en izstrelek iz Natovega letala, je sporočila libijska vlada. "Kar imamo zdaj, je zakon džungle," je dejal tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim, ki je prepričan, da je zdaj vsem jasno, kaj se dogaja v Libiji in da to nima ničesar opraviti z zaščito civilistov.

Ibrahim je pojasnil, da Gadafi v napadu ni bil poškodovan in je dobrega zdravja, prav tako tudi njegova žena. "To je bila neposredna operacija za atentat na voditelja te države. To ni dovoljeno po mednarodnem pravu. To ni dovoljeno po nobenem moralnem kodeksu ali načelu," je bil jasen predstavnik vlade v Tripolisu.

Pristanišče Misrate v plamenih
Pristanišče Misrate je bilo po silovitem obstreljevanju sil Gadafija, ki je zahtevalo najmanj dve življenji, zvečer v plamenih, so povedale priče. Pristanišče Misrate, ki je edini stik mesta z zunanjim svetom, je okoli 18. ure po lokalnem času zadelo več deset raket. Uničen je bil glavni vhod v pristanišče, ki ga nadzirajo uporniki. Streljanje in silovite eksplozije se nadaljujejo.

Nato je potrdil letalski napad, a sporočila o ubitih ni komentiral. Kot je dejal tiskovni predstavnik Nata, generalpolkovnik Charles Bouchard, so sile zavezništva napadle "poveljniško in kontrolno vladno poslopje" v soseski Bab Al Azizija v soboto nekaj po šesti uri zvečer. "Vse tarče Nata so vojaške narave." "Ne napadamo posameznikov," je zatrdil Bouchard in obžaloval izgubo življenj.

Pred 25 leti v napadu ubita Gadafijeva posvojenka
Gadafijevi privrženci so prepričani, da je bil cilj napada atentat na Moamerja Gadafija. Novinarji, ki so jim libijske sile dovolile ogled kraja napada, poročajo o močno poškodovani stavbi, ki naj bi jo zadeli najmanj trije izstrelki. Med napadom naj bi bili v njej tudi drugi člani Gadafijeve družine.

Gadafijev sin Saif Al Arab je bil manj izpostavljen in manj vpliven član klana Gadafi. Večino časa je preživel v Nemčiji, v Libijo pa se je vrnil šele pred kratkim.

Po napadu se je oglasil venezuelski predsednik Hugo Chavez, sicer tesen Gadafijev zaveznik, ki je napad označil za naklepni umor. "Ni dvoma, da je šlo za ukaz za uboj Gadafija. Ni pomembno, kdo vse je še ubit, ubijte Gadafija ... umor, to je umor," je prepričan Chavez.

Si je Gadafi novico izmislil?
Povsem drugače so novico o napadu na člane Gadafijeve družine sprejeli na vzhodu države, ki je pretežno v rokah upornikov. V Bengaziju, kjer se je tudi začel upor proti dolgoletnemu libijskemu voditelju in ki velja za trdnjavo upornikov, je bilo v znak navdušenja slišati streljanje.

Kljub vsesplošnemu veselju pa uporniki v Bengaziju, ki nadzirajo velik del vzhoda države, pravijo, da ne morejo zaupati Gadafiju. Arabska televizijska hiša Al Džazira poroča, da je med tamkajšnjimi uporniki precej takih, ki so prepričani, da bi bila lahko novica o smrti Gadafijevega sina izmišljena, da bi dolgoletni libijski voditelj tako pridobil nekaj simpatije.

Gadafi je že izgubil posvojeno hčer v ameriškem napadu na Tripolis leta 1986, ki so ga ZDA izvedle kot odgovor na bombni napad na diskoteko v Berlinu, za kar so odgovornost pripisali libijski strani. Pozneje naj bi se izkazalo, da je Gadafi otroka, ki je umrl v napadu, posvojil posmrtno, poroča Al Džazira.

Ubit Gadafijev sin in vnuki