Vse francoske jedrske elekrarne imajo varnostne pomanjkljivosti. Na sliki elektrarna v Cattenomu. Foto: EPA
Vse francoske jedrske elekrarne imajo varnostne pomanjkljivosti. Na sliki elektrarna v Cattenomu. Foto: EPA
Kritiki jedrske energije opozarjajo na številne varnostne težave s pridobivanjem energije z jedrskimi elektarnami. Foto: EPA

Poročilo je bilo naročeno po lanski nesreči v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi, njegov namen pa je bil ugotoviti, kako bi evropske jedrske elektrarne prenesle izjemne okoliščine. Skoraj vseh 143 jedrskih elektrarn v Evropi potrebuje izboljšave, pravi osnutek. Poročilo bo uradno predstavljeno v četrtek.

Kot piše BBC, pricurljani osnutek poročila, katerega vsebina se lahko pred četrtkovo uradno predstavitvijo še spremeni, ugotavlja, da živi v Evropski uniji v 30-kilometrskem pasu okrog 47 elektrarn s 111 reaktorji več kot 100.000 ljudi.

"Na podlagi rezultatov stresnih testov praktično vse jedrske elektrarne potrebujejo izboljšanje varnosti," piše v osnutku. Več sto tehničnih ukrepov za izboljšanje varnosti je bilo že določenih.

Osnutek še ugotavlja, da se tudi desetletja po nesreči v Černobilu, po kateri so bili dogovorjeni ukrepi za zaščito elektrarn, ti ukrepi v nekaterih članicah Unije še niso izvedli. V dveh neimenovanih državah bi imeli 4 reaktorji, sodeč po osnutku, v primeru izpada elektrike manj kot uro časa za povrnitev varnostnih funkcij.

Vse francoske jedrske elektrarne imajo pomanjkljivosti
V Franciji, ki 80 odstotkov elektrike zagotovi z jedrskimi elektrarnami, so bile v vseh 58 reaktorjih ugotovljene pomanjkljivosti. Posebej v nevarnosti naj bi bila elektrarna Fessenheim iz leta 1977 blizu meje s Švico in Nemčijo, za katero aktivisti proti jedrskim elektrarnam opozarjajo, da jo ogrožajo potresti in poplave.

Pomanjkljivosti so ugotovljene tudi v britanskih jedrskih elektrarnah, vendar britansko ministrstvo za energijo zagotavlja, da ni dokazov, da njihove elektrarne niso varne.

Nasprotniki jedrske energije pravijo, da poročilo ni šlo dovolj daleč v svojih opozorilih, in opozarjajo, da stresni testi niso upoštevali tveganj na ključnih področjih, kot recimo staranje tehnologije, teroristični napadi ali človeške napake.

Sopredsednica evropske parlamentarne skupine Zeleni Rebecca Harms je dejala, da bi morala Evropska komisija, če je resna glede varnosti, priporočati zaprtje nevarnih ali starih reaktorjev.

Po jedrski nesreči v Fukušimi se je Nemčija odločila opustiti jedrsko energijo in jo do leta 2022 zamenjati z zeleno tehnologijo in s "čistejšimi" eletrarnami na plin in premog. Francija se je na drugi strani odločila povečati naložbe v jedrsko energijo.