Dulmatin je leta 2003 pobegnil na jug Filipinov, a je čez tri leta moral pobegniti od tam. Foto: EPA
Dulmatin je leta 2003 pobegnil na jug Filipinov, a je čez tri leta moral pobegniti od tam. Foto: EPA

Indonezijski predsednik Susilo Bambang Judhojono je potrdil, da so v Džakarti izvedli uspešno policijsko akcijo, s katero so razbili skrivališče islamskih skrajnežev in ubili Dulmatina, ki je odgovoren za napade na Baliju, v katerih sta umrla 202 človeka, in za še dva napada v prestolnici.

Dulmatin se je med drugim uril v Afganistanu in je bil s svojim poznavanjem elektronike eden izmed najpomembnejših bombnih tehnikov za skrajno islamsko skupino v jugovzhodni Aziji Džamajo Islamijo. ZDA so za njegovo prijetje ponujalo deset milijonov dolarjev nagrade.

Indonezijci vneto lovijo skrajneže
Leta 2006 naj bi bil Dulmatin ranjen, ko mu je uspelo pobegniti pred policijsko racijo na Filipinih, kjer naj bi sodeloval s filipinsko skrajno skupino Abu Sajaf, ki jo obtožujejo povezanosti s teroristično mrežo Al Kaida.

Uspešno policijsko akcijo proti skrajnežem so v Indoneziji izvedli pred obiskom ameriškega predsednika Baracka Obame, ki se bo v najštevilčnejši muslimanski državi mudil konec meseca. Od napadov na Baliju leta 2002 so indonezijske varnostne sile ujele ali ubile okoli 440 domnevnih skrajnežev.