Program AfD-ja temelji na protipriseljenski politiki. Foto: Reuters
Program AfD-ja temelji na protipriseljenski politiki. Foto: Reuters

V AfD-ju so potrdili, da je Wagner, ki prihaja iz zvezne dežele Brandenburg, "iz osebnih razlogov" odstopil tudi kot član izvršnega odbora stranke. "Stranka s tem nima težav," so sporočili iz vodstva in zatrdili, da določeni posamezniki v stranki zagovarjajo tudi interese muslimanov, kristjanov in homoseksualcev.

Wagner, Nemec z ruskimi koreninami, je bil član te skrajno desne stranke od leta 2015. V članki je bil pristojen za vprašanje cerkva in verskih skupnosti. Preden se je pridružil AfD-ju, je bil član vladajoče Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel.

AfD-ju se je na septembrskih parlamentarnih volitvah prvič uspelo prebiti v zvezni parlament, postali so tretja najmočnejša stranka. Ogromno podpore so dobili zaradi svoje protipriseljenske politike, saj stranka ves čas trdi, da državi grozi islamizacija, zato zahteva ostrejši mejni nadzor. V Nemčijo je leta 2015 in 2016 prišlo več kot 1,5 milijona prebežnikov.

Wagner sicer ni prvi skrajni desničar, ki je sprejel islamsko vero. Nizozemec Arnoud van Doorn je moral zapustiti Svobodnjaško stranko Geerta Wildersa, potem ko se je razvedelo, da je sprejel muslimansko vero in odpotoval na hadž v Savdsko Arabijo.