Makedonija je spor z Grčijo še poglobila, ko je letališče v Skopju poimenovala po Aleksandru Velikem. Foto: EPA
Makedonija je spor z Grčijo še poglobila, ko je letališče v Skopju poimenovala po Aleksandru Velikem. Foto: EPA
Makedonski vojaki
Makedonski vojaki so si naklonjenost Američanov za vstop v Nato pridobili s sodelovanjem v Afganistanu in Iraku. Foto: EPA
Nato o širitvi

Zunanji ministri Nata so v Bruslju razpravljali o usodi morebitnih novih članic, Hrvaške, Albanije in Makedonije, ki vabilo za članstvo pričakujejo na vrhu zavezništva v začetku aprila v Bukarešti.

A upe Makedonije je pokopala Grčija, ki je napovedala uporabo pravice veta, saj, kot pravi, do svoje severne sosede ne more zavzeti takšnega pozitivnega stališča kot do Hrvaške in Albanije.

Grška zunanja ministrica Dora Bakojani je Makedonijo obtožila nacionalistične nepopustljivosti in dejala, da zato Grčiji ne bo preostalo drugega kot veto na makedonsko članstvo v Natu.

Grčija nasprotuje vstopu Makedonije, ker tako ime nosi tudi njena severna pokrajina in se zato boji morebitnih ozemeljskih teženj v prihodnosti. Atene so sporočile, da bodo nasprotovale vstopu sosede do dogovora o imenu.

Ruplov poziv za kompromis


Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je ob robu srečanja dejal, da v razpravi nobena izmed članic ni odrekla podpore širitvi z vsemi tremi kandidatkami, le Grčija je pri tem povedala, da ima težave z imenom Makedonije. "Pozivamo prijatelje, da najdejo kompromise, potrebne za to, da do te širitve pride," je dejal Rupel in napovedal slovensko podporo vsem trem kandidatkam za vstop v Nato.

"Vendarle slišimo od nekaterih držav: če moramo izbirati med Natom in imenom, smo za ime, če moramo izbirati med EU-jem in Kosovom, smo za Kosovo, če moramo izbirati med EU-jem in cono, smo za cono, če moramo izbirati med prijateljstvom z Rusijo in prijateljstvom z EU-jem, smo za Rusijo," je trenutne razmere na Balkanu ponazoril slovenski zunanji minister.

"Skratka, imamo celo vrsto situacij, v katerih se države opredeljujejo po mojem prepričanju na neustrezen način," je sklenil minister in dodal, da nas to oddaljuje od naših ciljev.

Makedonci po svetu branijo svoj prav
Makedonija pa je v današnji izdaji britanskega časnika The Times objavila oglas, kjer našteva 30 razlogov, zakaj bi bila dobra članica zveze Nato, hkrati pa dodaja, da za vstop v Nato ne bi smela spremeniti svojega imena.

Makedonija je na drugi strani oglasa objavila še izvleček dogovora, ki sta ga 1995 sklenili Makedonija in Grčija, skupaj z deklaracijo, da je Makedonija miroljubna sosednja država.

B. T./G. V.

Nato o širitvi