Številni Slovaki pozivajo k strpnosti in umiritvi čustev po tragičnem dogodku. Foto: Reuters
Številni Slovaki pozivajo k strpnosti in umiritvi čustev po tragičnem dogodku. Foto: Reuters

Napad na premierja Fica je šokiral vse, ne glede na pripadnost politični stranki, saj se kaj takega v preteklosti še ni zgodilo na Slovaškem, je v pogovoru za MMC dejal novinar na slovaški televiziji Joj TV in pojasnil, da so bili močno pretreseni tudi politiki, a kar je trenutno najbolj potrebno, je, da se zadeve umirijo in da policija opravi svoje delo.

Če bi pričakovali, da bo ta dogodek vsaj za nekaj časa povezal politične sile v državi v enotni obsodbi nasilja, pa prve izjave vladajočih politikov ne dajejo tega občutka. Tako je po eni strani notranji minister pozval javnost in politike, naj prenehajo širiti sovraštvo, po drugi strani pa je podpredsednik parlamenta za napad okrivil liberalne medije in opozicijo.

Adam Zavrel. Foto: Osebni arhiv.
Adam Zavrel. Foto: Osebni arhiv.

"To je bilo slišati grozno," je te izjave komentiral Zavrel in povedal, da je to prestrašilo tudi novinarje, saj jim je dalo občutek, da so lahko tudi oni v prihodnosti tarča napada. Po njegovih besedah je najpomembnejše za družbo na Slovaškem, da nekaj dni preživijo zelo mirno in brez kakršnih koli napadov na katero koli politično stranko ali pripadnike katere koli skupnosti, kot na primer na skupnost LGBTQ, proti kateri je veliko ljudi in je to pereče vprašanje.

Da bi preprečili polarizacijo v družbi in pomirili ljudi, bi bilo po mnenju slovaškega novinarja za politike najbolje, da storijo čim manj in ljudem povedo samo, kar je najbolj potrebno v tem trenutku, da jih pomirijo, ne pa da se prepirajo med seboj.

Morajo biti enotni, kar sta že pokazala novi predsednik Peter Pellegrini in odhajajoča predsednica Zuzana Čaputova, ki sta že pozvala politične stranke, da naj začasno prekinejo kampanjo pred evropskimi volitvami, dokler se zadeve ne umirijo. Iz predsedniške palače sta skupaj poslala signal, da ni čas prepirov, ampak je treba v teh težkih časih stopiti skupaj.

Kaj pa napad pomeni za napovedane vladne ukrepe, kot je sporna razpustitev javne radiotelevizije? Zavrel je prepričan, da bo vlada nadaljevala prestrukturiranje RTVS-ja, kot je načrtovala. Mogoče bo postopek preložen za nekaj dni, ampak zakon bo vložen v parlament, kjer bo zagotovo potrjen, saj ga preprosto potrebujejo. Sam sicer upa, da politika napada ne bo izkoristila za utišanje kritičnih glasov v družbi, saj bi bilo to najslabše.

Sorodna novica Victor Breiner: Napad na Fica bo še poglobil razkol v slovaški družbi

"Razkol v družbi se bo še poglobil"

Kot je v pogovoru z Rosvito Pesek za Odmeve povedal slovaški varnostni strokovnjak Victor Breiner, je bila stopnja ogroženosti politikov v državi precej nizka, zato so jim tudi dovoljevali rokovanje z ljudmi, kar pa se bo po tem napadu vsekakor spremenilo.

Breiner pričakuje, da bo napad še poglobil razkol v slovaški družbi. Po njegovih besedah se je po napadu "usul pravi cunami sovražnih izjav privržencev Fičeve stranke in drugih vladnih strank", zelo dejavni pa so dezinformatorji in pripadniki prokremeljske skupnosti, ki so na Slovaškem močno razširjeni in imajo v zadnjem desetletju močno podporo ruskih operativcev.

Slovaški analitik je še povedal, da vsi zdaj krivdo zvračajo na opozicijo, svobodne medije, civilno družbo in nevladne organizacije, v prihodnjih tednih pa pričakuje neustavljiv naval nenehnega sovraštva.

Na Slovaškem so se v zadnjih mesecih že vrstili verbalni napadi na politike in predsednica države v odhajanju Čaputova, se za vnovično kandidaturo ni odločila prav zato, ker je prejela preveč groženj in se je bala za življenje svoje družine.