Pobudniki so referendum označili za
Pobudniki so referendum označili za "preventivni ukrep". Foto: EPA

Po podatkih slovaškega statističnega urada se je referenduma udeležilo 21,4 odstotka državljanov od 4,4 milijona volilnih upravičencev. Da bi bil referendum veljaven, bi morala na volišče priti več kot polovica volilnih upravičencev.

Referendumska vprašanja so Slovake spraševala o istospolnih porokah, posvojitvah otrok istospolnih in spolni vzgoji v šoli. Referendumska vprašanja so bila zastavljena tako, da bi spremembe na omenjenih področjih onemogočala še v prihodnje, saj v skladu s slovaškimi zakoni istospolni zdaj ne morejo posvajati otrok ali se poročati.

Kot kažejo uradni podatki, se je proti istospolnim porokam izreklo 94,5 odstotka udeležencev referenduma, da istospolnim parom ne bi smeli dovoliti posvojitev, pa je menilo 92,43 odstotka udeležencev. Proti udeležbi učencev pri spolni vzgoji in učenju o evtanaziji brez predhodne odobritve staršev pa je bilo 90,32 odstotka udeležencev.

Pravice istospolnih se lahko "prikradejo" na Slovaško
Pobudniki referenduma, Zavezništvo za družino (AZR), so poudarjali, da je referendum nujen preventivni ukrep, saj se utegne "širjenje pravic istospolnih" iz drugih delov Evropske unije "prikrasti" tudi na Slovaško. Zbrali so več kot 400 tisoč podpisov za razpis referenduma.

Referendum je minil brez incidentov, pokazal pa je na močno razdeljenost slovaške družbe glede vprašanja o pravicah istospolnih. Več znanih Slovakov je napovedalo bojkot referenduma, večina strank pa je ljudi pozvala, naj odidejo na volišča in izrazijo svojo voljo, o lastnih pogledih na vprašanja pa se večinoma niso izrekale.