Volišča bodo odprta do 22. ure. Foto: Reuters
Volišča bodo odprta do 22. ure. Foto: Reuters

Prve začasne izide bodo objavili kmalu po zaprtju volišč ob 22. uri, končne pa v nedeljo dopoldne.

Pobudo za referendum je dalo Zavezništvo za družino (AZR), ki je blizu Katoliški cerkvi. Da bi referendum uspel, se ga mora udeležiti več kot polovica od 4,4 milijona volilnih upravičencev. Poznavalci se strinjajo, da kvorum danes skoraj zagotovo ne bo dosežen, tudi zato, ker so nasprotniki referenduma pozivali k bojkotu.

V močno katoliški državi istospolni pari sicer omenjenih pravic do poroke ali posvojitve otrok tako ali tako nimajo - v slovaški ustavi je od lani zakonska zveza definirana kot izključno zveza moškega in ženske -, a se pobudnikom referenduma to ni zdelo dovolj in hočejo zagotoviti, da bi bile homoseksualcem tudi v prihodnje onemogočene omenjene pravice.

Referendum je močno razdelil slovaško družbo. Medtem ko se je vrsta vidnih Slovakov javno izrekla proti referendumu in napovedala bojkot, je bila slovaška politika precej zadržana. Večina strank je ljudi pozvala, naj odidejo na volišča in izkoristijo svojo demokratično pravico, o tem, ali naj oddajo glas za ali proti, pa se načeloma niso izrekale.