Slovenski premier in ruski predsednik sta govorila tudi o odnosih med Evropsko unijo in Rusijo. Foto: EPA
Slovenski premier in ruski predsednik sta govorila tudi o odnosih med Evropsko unijo in Rusijo. Foto: EPA
Pahor na srečanju z Medvedvejem

Slovenski premier se je z ruskim predsednikom srečal ob robu 14. mednarodnega gospodarskega foruma, ki vsako leto poteka v drugem največjem ruskem mestu. Iz kabineta slovenskega premierja so sporočili, da sta se med pogovori zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo.

Glavna tema pogovorov je bilo umeščanje nekaterih velikih gospodarskih igralcev Slovenije v modernizacijo Rusije, ki jo vodi ruski predsednik. "Predali smo predlog slovenske strani, ki so ga pripravili v slovensko-ruskem poslovnem forumu," je po srečanju dejal Pahor, iz njegovega kabineta pa so še sporočili, da je bil Medvedjev "ambicioznega in dobro pripravljenega pogleda na razvoj gospodarstva vesel".

Po srečanju je Pahor dejal, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da se gospodarsko sodelovanje med Rusijo in Slovenijo, ki je v zadnjih dveh letih v porastu, še dodatno okrepi ter da omogočimo poslovnežem z obeh strani čim boljše sodelovanje.

Guvernerka povabljena pod Vršič
Pahor se je sešel tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je pohvalil dogovor med Slovenijo in Hrvaško o reševanju vprašanja meje, pogovarjal pa se je tudi z guvernerko Sankt Peterburga Valentino Matvijenk in jo povabil na tradicionalno spominsko slovesnost ob ruski kapelici pod Vršičem, ki velja za simbol prijateljstva med državama.

V zadnjem času so stiki med slovenskimi in ruskimi predstavniki kar pogosti. Tako se je lani novembra ob podpisu sporazuma o plinovodu Južni tok Pahor srečal z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, še istega meseca pa se je v Mariboru ob robu nogometne tekme med Slovenije in Rusijo slovenski predsednik Danilo Türk srečal z Medvedjevem.

Srečanje z Dodikom
Ruski predstavniki pa niso bili edini, s katerimi se je Pahor pogovarjal v Sank Peterburgu, saj se je srčela tudi premierjem Republike srbske Miloradom Dodikom, s katerim sta govorila o razmerah na Zahodnem Balkanu in gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Republiko srbsko.

Pahor na srečanju z Medvedvejem