Slovenski in srbski premier sta se udeležila srečanja srbskih in slovenskih gospodarstvenikov. Foto: Reuters
Slovenski in srbski premier sta se udeležila srečanja srbskih in slovenskih gospodarstvenikov. Foto: Reuters
Mirko Cvetković in Danilo Türk
Cvetkovića sta sprejela tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar in predsednik republike Danilo Türk. Foto: Reuters
Cvetković v Sloveniji

To je ob obisku srbskega premierja Mirka Cvetkovića povedal njegov slovenski kolega Borut Pahor. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama prijateljski, politični stiki pa intenzivni. Uradni obisk srbskega premierja v Sloveniji sledi obisku premierja Pahorja v Beogradu marca lani. Oba obiska po besedah predsednika slovenske vlade "odpirata novo poglavje v odnosih med državama". Na te odnose ni vplivala niti neudeležba srbskega predsednika Borisa Tadića na marčni konferenci o Zahodnem Balkanu na Brdu pri Kranju. Cvetković je poudaril, da odsotnost ni bila posledica stališča do Slovenije, temveč odnosa Srbije do Kosova.

Iskanje rešitve za zaščito slovenskega premoženja v Srbiji
Pahor je poudaril, da je ureditev odnosov med državami nekdanje Jugoslavije predpogoj za krepitev sodelovanja v regiji in napovedal, da bo 1. julija uveljavljen slovensko-srbski socialni sporazum, s čimer bodo "vprašanja, ki so bila politično zelo občutljiva, ad acta". Napovedal je skorajšnje srečanje visokih predstavnikov za nasledstvo Slovenije in Srbije. Skušala bosta najti rešitev za zaščito premoženja slovenskih podjetij v Srbiji v skladu s pogodbo o nasledstvu po nekdanji Jugoslaviji.

Slovenija podpira Srbijo na njeni evropski poti
Slovenski premier je izrazil podporo Srbiji pri približevanju Evropski uniji. "Z naše strani ima Srbija zagotovo zaveznika, ko opozarja na potrebo po nadaljnji širitvi EU-ja po Hrvaški," je dejal Pahor, ki ne verjame, da bi lahko Srbija in Hrvaška v EU vstopili hkrati.

Blagovna menjava se krepi
Zavzela sta se za okrepljeno sodelovanje na področju gospodarstva in se udeležila srečanja srbskih in slovenskih gospodarstvenikov na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Zaupanje med državama je po besedah Pahorja pomembno tudi za poslovne odločitve in sodelovanje med državama. Blagovna menjava med Slovenijo in Srbijo je lani zaradi gospodarske krize nekoliko upadla, zdaj pa se znova krepi, zato ni razlogov, da državi ne bi izkoristili prednosti, ki jih imata zaradi svoje geopolitične umeščenosti, je menil Pahor. Ob tem je izpostavil, da je Slovenija edina izmed držav nekdanje Jugoslavije, ki je članica EU-ja, evrskega in schengenskega območja.

Blagovna menjava med Slovenijo in Srbijo je lani znašala 793,7 milijona evrov oziroma 27,3 odstotka manj kot predlani. Izvoz iz Slovenije v Srbijo je znašal 532,6 milijona evrov oziroma 24,8 odstotka manj kot leta 2008, medtem ko se je uvoz iz Srbije glede na predlani znižal za 31,8 odstotka, na 261,1 milijona evrov.

Cvetković je dodal, da Srbija razvoju sodelovanja s Slovenijo pripisuje velik pomen. Državi nenehno izboljšujeta sodelovanje in rezultate na področju blagovne menjave, slovenski vlagatelji so najštevilnejši v Srbiji, slovenske naložbe pa so tudi med najkakovostnejšimi, je dodal. Zaupanje med srbskimi in slovenskimi poslovneži predstavlja velik kapital, ki ga je treba vložiti v nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, je še menil.

Cvetković v Sloveniji