Vodja slovenske diplomacije se je sešel z vsemi najvišjimi političnimi predstavniki, tudi predsedujočim predsedstvu BiH-a Željkom Komšićem. Foto: Reuters
Vodja slovenske diplomacije se je sešel z vsemi najvišjimi političnimi predstavniki, tudi predsedujočim predsedstvu BiH-a Željkom Komšićem. Foto: Reuters

Slovenski zunanji minister se je v Sarajevu sešel z vsemi ključnimi političnimi voditelji v državi, ki so ga seznanili s stanjem v državi in potekom butmirskega procesa oziroma iskanja ustavnih reform.

Ta proces, ki naj bi privedel do ustavnih sprememb v državi, se mora nadaljevati in je nastavljen v pravi smeri - namenjen je reševanju političnih vprašanj. Slovenija pričakuje predvsem, da bo proces prinesel spremembe, ki bi BiH-u omogočile izvajanje tistih reform, ki so potrebne za približevanje EU-ju in Natu, je dejal Vojko Vovk, koordinator na zunanjem ministrstvu za Zahodni Balkan.

"Urad zapreti le z dobrim razlogom"
Žbogar se pogovarjal tudi o nadaljnji usodi Urada predstavnika mednarodne skupnosti v BiH-u, ki ga vodi koroški Slovenec Valentin Inzko. O morebitnem zaprtju urada bo beseda tekla v sredo na sestanku Sveta za uresničevanje miru (PIC), ustanovljenega po daytonskem mirovnem sporazumu. Urad je bil "vzpostavljen z dobrim razlogom in dobro bi bilo, da bi bil tudi zaprt z dobrim razlogom", meni Vovk.

Po mnenju Slovenije BiH že izpolnjuje pogoje za vizumsko liberalizacijo, zato Ljubljana upa, da bo BiH vizumsko liberalizacijo dobil do sredine prihodnjega leta.

Gospodarsko sodelovanje med državama dobro
Žbogar se je v BiH-u pogovarjal tudi o dvostranskem sodelovanju in krepitvi gospodarskih stikov. Blagovna menjava med državama je lani znašala 900 milijonov evrov. Med državama ostaja odprto vprašanje dolga varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, o katerem med obiskom Žbogarja ni bilo govora.