Slovenija je vodenje SE-ja prevzela 12. maja. Naslednici Švici ga bo predala 18. novembra. Foto: EPA
Slovenija je vodenje SE-ja prevzela 12. maja. Naslednici Švici ga bo predala 18. novembra. Foto: EPA
Terry Davis
Terry Davis se kot aktualni generalni sekretar ne želi vpletati v konflikt med PS SE-ja in Odborom ministrov. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Slovenski zunanji minister se je zaradi nezadovoljstva članov PS-ja znašel v nehvaležni vlogi. Foto: EPA
PS Sveta Evrope zasedal v Ljubljani

Parlamentarce je na zasedanju, ki ga je vodil predsednik PS SE-ja Luís Maria de Puig, udeležila pa sta se ga tudi generalni sekretar SE-ja Terry Davis in njegova namestnica Maud de Boer-Buquicchio, nagovoril predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Zbrane sta nagovorila tudi minister za zunanje zadeve in predsedujoči Odboru ministrov SE-ja Samuel Žbogar ter pravosodni minister Aleš Zalar.

Med razpravo se Žbogar ni mogel izogniti vprašanjem, povezanim s slovensko-hrvaškim mejnim sporom. Po njegovih besedah SE ni telo, ki bi lahko rešilo ta problem. Spomnil pa je na posredovanje Evropske komisije in evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna v tem procesu in izrazil upanje, da jim bo problem uspeli rešiti.

Po besedah de Puigija Slovenija simbolizira transformacijo Evrope, njeno turbulentno zgodovino in njeno prihodnost, kot si jo predstavljamo in želimo. Slovenija je dokaz, da prispevka države ne gre meriti samo po njeni velikosti in bruto domačem proizvodu, temveč tudi na podlagi politične volje njenega voditelja, ambicij njenih prebivalcev in njihove odločenosti, je predsedujoči SE-ja polaskal de Puig.


"SE krepi skupne vrednote"

Gantar je medtem poudaril, da je SE, najstarejša panevropska organizacija, zasnovana v porušeni, razdejani in sprti Evropi v prvih letih po koncu druge svetovne vojne, izid prebujanja ideje o novem, drugačnem sodelovanju. "Zaslužen je za širitev evropskega prostora miru, postavljanje standardov človekovih pravic, pospešitev demokratizacije držav nekdanjega vzhodnega bloka in njihovo ponovno vključevanje v razširjeno družino evropskih držav," je o SE-ju dejal predsednik DZ-ja. Dodal je, da je organizacije, kakršna je SE, več kot dobrodošla saj krepi skupne vrednote, spodbuja članice in države, ki upajo na članstvo, k nenehnemu izpopolnjevanju, medsebojnemu sodelovanju in solidarnosti ter omogoča skupno prilagajanje vedno novim okoliščinam in izzivom.

Kritike parlamentracev na račun Odbora ministrov
Minister Zalar je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja organizaciji, minister Žbogar pa je spregovoril o nekaterih dosežkih z ministrskega zasedanja v Madridu ter aktualnem postopku izvolitve novega generalnega sekretarja SE-ja, nato pa se soočil s številnimi kritičnimi ocenami parlamentarcev. Ti so aprila izrazili prepričanje, da bo Odbor ministrov v Madridu v izvolitev predlagal štiri kandidate, med njimi dva člana Parlamentarne skupščine, a je odbor predlagal tudi preostala dva kandidata. Parlamentarci so Odbor zato obtožili samovolje in nedemokratičnih metod, je poročal Radio Slovenija.

"Razprava je bila zelo kritična, ne do slovenskega predsedstva, ker smo to vlogo šele prevzeli, ampak kako je bil postopek voden doslej, predvsem pa, da parlamentarna skupščina ni bila dovolj konzultirana v samem postopku," je dejal Žbogar. Hkrati je izrazil pripravljenost na nadaljnja posvetovanja, na sodelovanje s PS SE-ja, predvsem glede postopkov za prihodnje volitve generalnega sekretarja, in upanje, da bo PS na junijskem zasedanju le glasoval za enega od obe kandidatov, nekdanjega norveškega premierja Thorbjorna Jaglanda in nekdanjega poljskega premiera Wlodzimierza Cimoszewicza.

T. V.

PS Sveta Evrope zasedal v Ljubljani