Slovenski zunanji minister je prepričan, da libijski uporniki zdaj najbolj potrebujejo zdravila in rehabilitacijo ranjencev. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister je prepričan, da libijski uporniki zdaj najbolj potrebujejo zdravila in rehabilitacijo ranjencev. Foto: EPA

Sklep o priznanju bo v Bengaziju, kjer ima svet sedež, predala državna sekretarka ministrstva za zunanje zadeve, Dragoljuba Benčina, so po seji vlade, na kateri je bil sklep o priznanju sprejet, sporočili z ministrstva.

Zunanji minister Samuel Žbogar in premier Borut Pahor sta po seji vlade poudarila, da Slovenija od prehodnega sveta oziroma upornikov pričakuje, da se bodo izogibali povračilnim ukrepom, da bodo spoštovali človekove pravice ter se izogibali napadom na civilno prebivalstvo, še zlasti, kot je dejal Žbogar, glede na nekatere informacije, ki so se pojavljale v zadnjem času.

Slovenija na podlagi dozdajšnjega dela nacionalnega prehodnega sveta ocenjuje, da se je izkazal za kredibilnega in legitimnega zastopnika demokratičnih teženj libijskega ljudstva in ima tudi ustrezne kadrovske ter organizacijske sposobnosti za pripravo političnega procesa v Libiji po Gadafijevem odhodu, pa so odločitev za priznanje utemeljili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Bo Slovenija lahko prevzela ranjence?
Minister Žbogar je po seji vlade še spomnil, da je v Libiji te dni državna sekretarka Dragoljuba Benčina, ki je tja odpeljala humanitarno pomoč, zlasti zdravila. Spremlja jo tudi zdravnica, ki bo ocenila, ali bi lahko prevzeli ranjence. Benčina bo po navedbah MZZ-ja v Bengaziju splošni bolnišnici predala slovensko humanitarno pomoč v zdravilih in sanitetnem materialu v višini 26.000 evrov.

Žbogar je še prepričan, da libijski uporniki zdaj najbolj potrebujejo ravno zdravila in rehabilitacijo ranjencev. Priznanje oziroma podpora libijskim upornikom od Slovenije je zato po njegovi oceni prišla v pravem času. Žbogar je sicer ta korak Slovenije napovedal že v ponedeljek v Bruslju, kjer se je udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU-ja. Ministri so na zasedanju sprejeli sklepe o Libiji, v katerih so nacionalni prehodni svet priznali kot legitimnega predstavnika libijskega naroda.