Nemška in britanska vlada bo varčevalne ukrepe izvedla na račun javnih uslužbencev. Foto: Thinkstock
Nemška in britanska vlada bo varčevalne ukrepe izvedla na račun javnih uslužbencev. Foto: Thinkstock
Irma Pavlinič Krebs
Slovenska vlada je sindikatu, po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs v petek popustila, saj je v zaostrenih razmerah zagotovila najmanj restriktivne ukrepe, kot jih javnofinančna situacija še dopušča. Foto: MMC RTV SLO
Zategovanje pasu v Nemčiji in Veliki Britaniji

Scenarij zategovanja pasu bo slabši kot v slovenskem javnemu sektorju v Nemčiji in Veliki Britaniji. Slovenska vlada je sindikatu, po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs v petek popustila, saj je v zaostrenih razmerah zagotovila najmanj restriktivne ukrepe, kot jih javnofinančna situacija še dopušča. To pomeni, da slovenski javni sektor ne bo deležen znižanja plač ali odpuščanja, čemur se ne bodo mogli izogniti v omenjenih državah.

Nemška zvezna vlada bo odpuščala
Nemška zvezna vlada se je namreč odločila, da zaposlenim v javnem sektorju ne bo izplačala božičnic, s čimer se bodo delavcem na letni ravni plače znižale za 2,3 odstotka. Prav tako pa bo na zveznem nivoju zmanjšala število zaposlenih za od 10.000 do 15.000, je za TV Dnevnik poročal dopisnik iz Berlina Boštjan Anžin.

Nemški sindikat je imel pri tem morda srečo v nesreči. Lani so namreč plače na vseh državnih nivojih (zvezni, lokalni, občinski) zamrznili. Kot poroča Anžin, pa je kljub krizi sindikatu na začetku leta vendarle uspelo doseči, da so javnemu sektorju plače vendarle dvignili za 2,1 odstotka. To se bo zgodilo postopno. Zadnji del bo izveden leta 2011.

Če upoštevamo nove ukrepe nemške vlade, da bodo v prihodnje plače javnim uslužbencem znižali za 2,3 odstotka, to pravzaprav pomeni, da se bo zvišanje plač izničilo.

Najnižja podpora vladi, najvišji gospodarski razvoj
Na vprašanje voditelja Dnevnika Dejana Ladike, ali so Nemci že utrujeni od krize, pa je Anžin komentiral, da je "črno-rumena koalicija svoje delo začela slabo". A bolj kot varčevalni ukrep Nemce skrbi krčenje socialnih pravic pri brezposelnih in podaljšanje obratovanja jedrskih elektrarn, ki so v preteklih tednih izzvali številne proteste.

Nizka podpora zvezni vladi je po besedah Anžina "presenetljiva, saj Nemčija v tem trenutku doživlja največjo gospodarsko rast po ponovni združitvi držav, tudi brezposelnost se je spustila pod psihološko mejo treh milijonov".

Odpuščanja v Veliki Britaniji vendarle ne bodo "tako na nož"
Še večje številke odpuščanja v javnem sektorju pa v sklopu varčevalnih ukrepov napoveduje britanska vlada. V prihodnjih petih letih naj bi brez dela ostalo pol milijona ljudi. Po poročanju dopisnika iz Londona Matjaža Ambrožiča pa ukrepi vendarle naj ne bi bili "tako zelo na nož", saj bodo število zaposlenih zmanjšali tudi s predčasnimi upokojitvami.

Zategovanje pasu v Nemčiji in Veliki Britaniji