Jezni domačini so po napadu od oblasti zahtevali, da ukrepajo proti skrajnežem, ki ustrahujejo mesto. Foto: Reuters
Jezni domačini so po napadu od oblasti zahtevali, da ukrepajo proti skrajnežem, ki ustrahujejo mesto. Foto: Reuters

"Videl sem bežati ljudi in nekateri med njimi so pobirali dele teles," je dejal očividec, ki je bil priča napadu v mestu, kjer se je leta 2011 začel upor proti nekdanjemu samodržcu Muamerju Gadafiju.

Gre za zadnjega v nizu napadov v drugem največjem libijskem mestu v zadnjem času. Pred dnevi so bile tarče bombnih napadov štiri policijske postaje, vendar žrtev niso zahtevali. Oblasti za nasilje pretežno krivijo skrajne islamske skupine.

Negotove varnostne razmere ostajajo pereča težava v Libiji po padcu Gadafija, saj so se do orožja iz izropanih skladišč dokopale številne skupine, ki ustrahujejo prebivalstvo in predstavljajo velik izziv za nove oblasti.

Po besedah libijskega notranjega ministra Abdulaha Masuda je eksplozija na parkirišču pred bolnišnico povzročila velikansko škodo. Uničena je restavracija, močno pa so poškodovana tudi bližnja poslopja.

Na prizorišču eksplozije se je po napadu zbrala jezna množica domačinov, ki so za incident obtožili skrajneže in od oblasti zahtevali, da jih preženejo iz mesta.

"To je meso naših sinov, to so nam pustili skrajneži. Vse, kar potrebujemo, sta policija in vojska," je dejal eden izmed protestnikov.