Edward Snowden je razkril tajni program ameriškega sledenja prenosnim telefonom in vohunjenja za uporabniki na spletu. Foto: Reuters
Edward Snowden je razkril tajni program ameriškega sledenja prenosnim telefonom in vohunjenja za uporabniki na spletu. Foto: Reuters

Tedaj so ga ZDA obtožile vohunjenja in kraje državnih skrivnosti. Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je pred koncem mandata skrajšal kazen žvižgački Chelsea Manning, ki je Wikileaksu izročila obsežno gradivo zaupnih diplomatskih depeš in drugih zaupnih dokumentov. Zaporno kazen ji je znižal s 35 na sedem let, tako da bo na prostosti že letos maja. Obama je v celoti pomilostil skupno 64 zapornikov, še 209 pa je znižal kazen.

Snowdna ni bilo na njegovem seznamu pomiloščenih, vendar je pozdravil Obamovo dejanje. "Naj bo rečeno tu in iskreno z dobrimi mislimi: Hvala, Obama," je na Twitter zapisal Snowden. Zatem je podaljšanje dovoljenja za prebivanje v Rusiji za "še nekaj let" sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

V ZDA mu grozi do 30 let zapora
Snowden živi v Rusiji od leta 2013, kjer se je znašel, ko je več tednov preživel v tranzitnem območju na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Sprva je dobil enoletno dovoljenje za bivanje v Rusiji, ki pa so mu ga avgusta leta 2014 podaljšali za tri leta. Nekdanjega sodelavca ameriške nacionalne varnostne agencije NSA Washington obtožuje vohunjenja in kraje državnih skrivnosti, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 30 let. ZDA so obtožnico proti njemu izdale leta 2013, ko so mediji objavili podrobnosti in razsežnosti prisluškovanja NSA-ja, poroča STA.

Pravna podlaga za državljanstvo?
Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je medtem namignil, piše RT, da bi 33-letni ameriški žvižgač lahko v prihodnosti dobil rusko državljanstvo: "V bistvu zdaj izpolnjuje pogoje, da v prihodnosti zaprosi za državljanstvo. Po zakonu mora oseba na ozemlju Rusije bivati pet let. To pomeni, da če se bo v prihodnosti odloči, za zaprositev, bo pravno upravičen. Zdaj v Rusiji prebiva že štiri leta, ni kršil zakonov in proti njemu ni podanih obtožnic. To je tudi eden izmed razlogov, da so mu dovoljenje za bivanje podaljšali."