Štirje predsedniki so se prvič sešli lani v prestolnici Tadžikistana Dušanbeju. Foto: EPA
Štirje predsedniki so se prvič sešli lani v prestolnici Tadžikistana Dušanbeju. Foto: EPA

Vrh o regionalni varnosti, na katerega je povabil Hamida Karzaja, Asifa Alija Zardarija in Emomalija Rahmona ter katerega namen je krepitev sodelovanja pri stabilizaciji Afganistana, je gostil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Na drugem štiristranskem vrhu so govorili tudi o katastrofalnih poplavah v Pakistanu in ruski predsednik je ob tem obljubil pomoč Pakistanu pri odpravljanju posledic poplav, zaradi katerih je moralo domove zapustiti okoli 20 milijonov Pakistancev. "Mi žalujemo z vami in smo vam pripravljeni nuditi vso mogočo pomoč," je Medvedjev sporočil pakistanskemu kolegu.

Kabulu pripravljeni prodati vojaško opremo
Ločeno se je sešel tudi z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem in tadžikistanskim voditeljem Emomalijem Rahmonom. Afganistanu je izrazil polno podporo v prizadevanjih za obnovitev miru in izrazil pripravljenost podpreti boj vlade v Kabulu proti terorizmu. Moskva sicer svojih enot v boju s talibani ne želi poslati, je pa pripravljena Kabulu prodati vojaško opremo, predvsem helikopterje.

Medvedjev je izrazil tudi pripravljenost Moskve na razvoj gospodarskih odnosov s Kabulom. Poudaril je, da je njegov boj z mamili skupna težava vseh držav v regiji, ki bi morale na tem področju delovati trajno in usklajeno.

V Afganistanu proizvedejo več kot 90 odstotkov heroina, ki ga porabijo po svetu, velik del pa potuje prav prek Rusije in nekdanjih sovjetskih republik v Srednji Aziji.