Varnost v Sočiju je 18 dni pred začetkom OI že na najvišji ravni. Foto: Reuters
Varnost v Sočiju je 18 dni pred začetkom OI že na najvišji ravni. Foto: Reuters
Ameriške politike skrbi za varnost svojih olimpijcev. Foto: Reuters
V teh dneh se je na spletni strani čečenskih upornikov pojavil grozilni posnetek. Foto: Reuters
Policija med obhodom po promenadi v Sočiju. Foto: Reuters

Ameriške oblasti so prepričane, da bi morali ob tovrstni katastrofi premagati hude prepreke, saj se Rusija že od nekdaj upira na svoje ozemlje spustiti tujo vojsko - še zlasti ameriško, je za ABC News povedal vir blizu Bele hiše. "Ne glede na to, kaj se zgodi, Rusi ne bodo nobenega posredovanja tujih sil sprejeli odprtih rok," je še dodal.

Razkritje prihaja v času, ko se je na spletni strani čečenskih skrajnežev pojavil video, v katerem naj bi samomorilska napadalca grozila Rusiji in udeležencem olimpijskih iger s "presenečenjem" v Sočiju. Moška sta dejala, da ne bo noben obiskovalec OI varen, dokler Putinove sile okupirajo Severni Kavkaz. ZDA naj bi posnetek še preučevale.
"Zaščita vseh, tudi Američanov"
Ameriške oblasti pravijo, da je primarna obveza Rusije nedvomno zaščita vseh obiskovalcev Sočija, vključno z Američani. Snovalci kriznega načrta naj bi ugotovili, da prav veliko možnosti za porazporeditev sil ob morebitnem terorističnem napadu nimajo, saj ima Soči neugodno lego na robu Kavkaza in ob Črnem morju. State Department je sicer že pred dnevi izdal opozorilo vsem Američanom, ki se nameravajo udeležiti OI, naj bodo zaradi potencialnih terorističnih groženj še posebej pozorni.

Zaradi lege Sočija in izjemno strogih varnostnih ukrepov, ki so jih ruske oblasti uvedle v času iger, ameriški obveščevalci menijo, da je še najverjetneje, da se napadi med OI zgodijo zunaj Sočija samega. Putin, ki je za izpeljavo uspešnih OI zastavil tudi svoj ugled, je varnostne ukrepe po vsej državi še okrepil po decembrskih samomorilskih napadih v Volgogradu, v katerih je bilo ubitih 34 ljudi. Soči in okolico varuje 37.000 ljudi, ruski predsednik pa je novinarjem zagotovil, da bo Moskva storila, "kar koli je potrebno", da zagotovi varnost tako za udeležence iger kot tudi za obiskovalce.
Sodelovanje "bi lahko bilo boljše"
Putin je zatrdil, da imajo z varnostno službo, notranjim ministrstvom in oboroženimi silami vse potrebno, da lahko zagotovijo varnost tako na vodi kot v zraku. A nekateri ameriški politiki se pritožujejo, da Rusi ameriških obveščevalcev ne obveščajo dovolj o grožnjah uporniških skupin, ki jih je v regiji kar nekaj. "Zdi se, da ne dobivamo vseh podatkov, potrebnih za zaščito naših športnikov na igrah," je za CNN potožil Mike Rogers, republikanski predsednik kongresnega obveščevalnega odbora. "Ne podajajo nam celotne zgodbe o virih groženj, zaradi koga bi nas moralo skrbeti, in tega, ali te teroristične skupine, ki so že bile uspešne, še vedno kujejo zarote."

Tudi republikanski predsednik kongresnega odbora za domovinsko varnost Michael McCaul je dejal, da bi bilo lahko sodelovanje z Rusi glede varnosti "precej boljše". McCaul se bo še ta teden sešel z ruskimi operativci, da bi ocenil položaj v Sočiju. "Imamo 15.000 Američanov, ki potujejo v Soči na olimpijado. In hočem storiti vse, kar je mogoče, da zagotovim varne in uspešne olimpijske igre," je povedal McCaul.

Michael Morell, nekdanji poddirektor Cie, pa je dejal, da kljub dolgi zgodovini sodelovanja med gostiteljicami OI in ameriškimi obveščevalci za igre v Sočiju "tega sodelovanja Rusov niso bili deležni". "Mislim, da res nočejo priznati, da nimajo popolnega nadzora in da bi morda potrebovali pomoč," je povedal Morell za CBS.