Irska je imela v zadnjih letih ogromno težav z zlorabami v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters
Irska je imela v zadnjih letih ogromno težav z zlorabami v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters

1973.
Sodišče je presodilo, da je dolžnost vlade zaščititi otroke pred zlorabami, še posebej v primarnem izobraževanju.

Tožbo je na sodišče vložila danes 49-letna Louise O'Keefe, ki jo je ravnatelj šole spolno zlorabljal pri starosti devetih let. Sodišče v Strasbourgu je presodilo, da Irska ni izpolnila svoje dolžnosti zaščititi otroke, zato je državi naložilo plačilo 30.000 evrov odškodnine. Tožnici bo Irska morala povrniti tudi za 85.000 evrov sodnih stroškov.

O'Keefova je po razsodbi izrazila olajšanje: "Mislim, da je to zelo pomembno za šolarje v naši državi. V tem primeru sem se borila za otroke v šolah." Po poročilih medijev bi lahko po razsodbi zahteve za izplačilo odškodnin vložilo še več kot 200 irskih žrtev podobnih zlorab.

"Država brez učinkovitega nadzora"
Ravnatelj, ki je O'Keefovo zlorabljal, je bil sicer obsojen na zaporno kazen in je moral žrtvi izplačati visoko odškodnino. A so irska sodišča zavrnila trditve ženske v zvezi z malomarnostjo države, češ da ta ni neposredno zaposlovala njenega napadalca. O'Keefova se je zato obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Večina irskih otrok obiskuje šole, ki jih financira država, upravljajo pa verske oblasti, večinoma katoliške. Sodišče v Strasbourgu je ugotovilo, da je država primarno izobraževanje prepustila tovrstnim šolam, čeprav se je že pred letom 1970 zavedala zlorab, ki se dogajajo v njih. Razsodba navaja, da država ni vzpostavila nikakršnih mehanizmov učinkovitega nadzora, s katerim bi zmanjšala tveganje takšnih zlorab.