Na Irskem je v javnost prišlo že več primerov spolnih zlorab otrok, ki so jih povzročili duhovniki. Foto: EPA
Na Irskem je v javnost prišlo že več primerov spolnih zlorab otrok, ki so jih povzročili duhovniki. Foto: EPA

Vodja irske diplomacije Eamon Gilmore je že pred dvema tednoma na pogovor poklical vatikanskega veleposlanika in zahteval uradni odgovor Vatikana. Vatikan je takrat sporočil, da bodo odgovor podali "v primernem času", a tega do zdaj še niso storili.

Zdaj pa je Vatikan na posvet poklical svojega veleposlanika, nuncija Giuseppeja Leanzo, potem ko je neimenovani vatikanski predstavnik izjavil, da je bilo v Dublinu "nekaj pretiranih odzivov na poročilo".

Prvič odkriti napad
Objava t. i. Cloynovega poročila je sprožila veliko razburjenje v tradicionalno katoliški Irski. Poslanci, še posebej pa irski premier Enda Kenny, so ravnanje Vatikana obsodili ostreje kot kadar koli do zdaj.

Gre za prvo tovrstno obtožbo Vatikana na Irskem. V že kar 17 let trajajočem škandalu zaradi pedofilskih duhovnikov v tej državi namreč parlament oziroma vlada nista še nikoli tako napadla neposredno Vatikana, ampak sta kvečjemu kritizirala lokalne cerkvene voditelje.

Kenny: Težko je biti tako kritičen
Premier Kenny je prejšnji teden v razpravi v parlamentu dejal, da mu je kot katoličanu težko biti tako kritičen do cerkvenih oblasti, a razkritja Cloynovega poročila so hujša od katerih koli do zdaj. Prvič se je namreč izkazalo, da je skušal Vatikan onemogočiti neko preiskavo v suvereni, demokratični državi, in to še pred tremi in ne na primer pred 30 leti. "To ni Rim. To je Republika Irska 2011, republika zakonov," je dejal.

Kenny je Vatikan je obtožil, da še danes goji kulturo slabega ravnanja, elitizma in narcisizma, ravnanje Cerkve pa je označil kot "absolutno sramotno".