Vatikan je sprva zavrnil trditve o 400 odstranjenih duhovnikih, nato pa je številko potrdil. Foto: EPA
Vatikan je sprva zavrnil trditve o 400 odstranjenih duhovnikih, nato pa je številko potrdil. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek je decembra naredil prvi pomembnejši korak pri reševanju vprašanja pedofilije v duhovniških vrstah. Oblikoval je posebno komisijo, ki bo pomagala zaščititi otroke pred spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi in nudila pastoralno oskrbo za žrtve pedofilije. Foto: Reuters

To je mnogo višja številka v primerjavi s prejšnjimi leti. Sveti sedež je tako prvič natančno povedal, koliko duhovnikov je moralo zaradi obtožb zapustiti svoj poklic. V dveletnem obdobju oziroma v zadnjih dveh letih pontifikata Benedikta XVI. je bilo takih duhovnikov natančno 384. Nekateri so svoj položaj zapustili prostovoljno, drugi pa po papeževem ukazu. Še okoli 400 primerov je Vatikan poslal na cerkveno sodišče ali proti njim sprejel "administrativne ukrepe".

Največ odstavljenih leta 2011
V letu 2011 je tako Vatikan zaradi domnev, da so zlorabljali otroke, odstavil 125 duhovnikov, 135 duhovnikov pa je svoj poklic zapustilo prostovoljno. Leto pozneje je bilo umaknjenih 57 duhovnikov, 67 je svoj položaj zapustilo samih, je dejal Charles Scicluna, ki je bil več kot desetletje glavni preiskovalec spolnih grehov duhovščine, danes pa je pomožni škof na Malti.

NAJHUJŠE SPOLNE ZLORABE CERKVE

- Nemčija: Duhovnik, imenovan le kot Andreas L., je leta 2012 priznal, da je v desetletju več kot 280-krat spolno zlorabil tri fante.
- ZDA:
Javnost je bila leta 2009 zgrožena nad zlorabami dveh bostonskih duhovnikov, Paula Shanleyja in Johna Geoghana.
- Belgija:
Škof mesta Bruges, Roger Vangheluwe, je odstopil aprila leta 2010, potem ko je priznal, da je več let spolno zlorabljal fanta. - Italija: Katoliška cerkev je leta 2010 priznala, da je bilo v desetih letih prijavljenih več kot sto primerov pedofilskih duhovnikov.
- Irska:
Poročilo iz leta 2009 je ugotovilo, da so bile spolne in duševne zlorabe otrok v tamkajšnji Cerkvi v celotnem 20. stoletju "endemične".
Vir: BBC


"Leto 2011 je bilo odpuščenih izjemno veliko duhovnikov, a ne vem natančno, zakaj,"
je dejal Scicluna. Za primerjavo - v letih 2008 in 2009 skupaj je bilo odstavljenih 171 duhovnikov, kar je več kot dvakrat manj.

Na zaslišanje v Ženevo
Sveti sedež se bo sicer prihodnji teden pred odborom Združenih narodov v Ženevi moral pojasnjevati svoje ukrepe v primerih spolnih zlorab ter odgovarjati na neprijetna vprašanja o tem, zakaj so mnoge podatke in afere prikrivali ter kaj bodo storili, da bo v prihodnje teh primerov manj.

Sveti sedež je med podpisniki Konvencije Združenih narodov o pravicah otrok. Gre za pravno obvezujoč dokument, ki zagotavlja zaščito in vzgojo najbolj ranljivim članom družbe, torej otrokom. Vatikan so obtožbe, tožbe in različna poročila o zlorabah duhovščine preplavila predvsem v letih 2009 in 2010.

Benediktov naslednik papež Frančišek je v četrtek zlorabe otrok označil kot "sramoto za Cerkev", decembra pa je napovedal ustanovitev posebnega odbora, ki se bo boril prav proti tovrstnim primerom.