Sojenje se nanaša na proteste, ki so jih organizirali Mursijevi privrženci v Kairu po odstavitvi Mursija s predsedniškega položaja julija 2013. Foto: Reuters
Sojenje se nanaša na proteste, ki so jih organizirali Mursijevi privrženci v Kairu po odstavitvi Mursija s predsedniškega položaja julija 2013. Foto: Reuters

Sodniki v Kairu so odločitev v sojenju, ki je del procesa proti več kot 700 obtoženim, napotili na velikega muftija, s katerim se morajo posvetovati v primeru smrtne kazni. Njegovo mnenje ni obvezujoče, vendar večinoma upoštevano.

Sodišče bo končno sodbo izreklo 8. septembra. Med obtoženimi, ki so obsojeni na smrtno kazen z obešanjem, sta tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie in ugledni fotoreporter Mahmud Abu Zeida, ki so ga prijeli med fotografiranjem protestov. Obtožnica jim očita umore, uničevanje državnega premoženja, nezakonito posedovanje orožja in članstvo v hudodelski skupini. Mednarodna nevladna organizacija Amnesty International, ki se bojuje za človekove pravice, medtem opozarja, da so omenjeni sodni procesi nepravični in da kršijo egiptovsko ustavo, poroča BBC.

Sojenje se nanaša na proteste, ki so jih organizirali Mursijevi privrženci v Kairu po odstavitvi demokratično izvoljenega predsednika Egipta Mursija julija leta 2013. Mursija je zaradi njegove avtoritarne vladavine strmoglavila vojska pod vodstvom zdajšnjega predsednika Abdela Fataha Al Sisija.

Varnostne sile so 14. avgusta 2013, ki velja za enega najbolj krvavih dni v zgodovini sodobnega Egipta, s silo razgnale protestnike, ki so organizirali protestno sedenje. V zgolj nekaj urah je bilo ubitih okoli 700 ljudi. Več sto ljudi pa je bilo v naslednjih mesecih ubitih v uličnih spopadih s policijo. Egiptovske oblasti pod vodstvom Al Sisija pripadnike Muslimanske bratovščine obravnavajo kot teroriste.