Cia je Al Masrija osumila povezav z Al Kaido. Foto: Reuters
Cia je Al Masrija osumila povezav z Al Kaido. Foto: Reuters
Al Musri se je odločil pravico poiskati na Evropskem sodišču. Foto: Reuters

Sodišče v Strasbourgu je namreč razsodilo v korist tožnika, danes 49-letnega nemškega državljana libanonskega rodu Al Masrija, in mu prisodilo odškodnino 60.000 evrov.

Al Masrija iz Ulma v Nemčiji je policija aretirala na meji ob prihodu v Makedonijo 31. decembra 2003. Več tednov so ga zasliševali in mučili v nekem skopskem hotelu, nato pa so ga predali agentom ameriške obveščevalne agencije Cia. Ti so ga zaradi domnevnih povezav s teroristično mrežo Al Kaida omamljenega prepeljali v Afganistan.

Kar štiri mesece je bil zaprt v skrivnem zaporu v Kabulu, kjer so ga še naprej zasliševali, mučili in zlorabljali. Ko so se odločili, da je očitno nedolžen, so ga prek Albanije vrnili v Nemčijo in izpustili. V Afganistanu je Al Masri med drugim dvakrat gladovno stavkal. Stikov z nemškimi diplomati mu niso dovolili.

Iskanje pravice
Po vrnitvi domov je Al Masri začel iskati pravico pred sodišči, njegov primer pa je v Nemčiji pred osmimi leti vzbudil veliko zanimanje in zgražanje. Njegova ugrabitev je bila potrjena v okviru preiskave Sveta Evrope o tajnih priporih Cie v Evropi in je bila tudi del preiskave Evropskega parlamenta in nemškega parlamenta, ki sta potrdili njegove trditve. Kljub temu je tožbo, ki jo je v njegovem imenu proti ZDA leta 2005 vložila Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU), ameriško pravosodje zavrnilo v imenu zaščite državnih skrivnosti in interesov nacionalne varnosti.

Njegov primer je obravnavalo tudi nemško tožilstvo, ki je leta 2007 izdalo zaporne naloge za več neimenovanih agentov Cie, a aretacije nikoli niso bile izvedene. Poleg tega je Al Masri leta 2008 v Makedoniji kazensko ovadil tamkajšnje oblasti, a je makedonsko tožilstvo ovadbo zavrglo zaradi pomanjkanja dokazov. Makedonske oblasti so vztrajale, da je bil Al Masri aretiran zaradi suma potovanja z lažnimi dokumenti, po zaslišanju pa so ga izpustili in je odšel čez mejo na Kosovo.

Minister potrdil
A v postopku pred sodiščem v Strasbourgu je leta 2010 svojo izjavo podal Hari Kostov, makedonski notranji minister v času Al Masrijevega pridržanja. V njej je potrdil, da so Al Masrija aretirali na podlagi mednarodne tiralice, izdane v ZDA, ga dalj časa zadrževali in nato predali agentom Cie, ki so ga odpeljali iz države.

Sodišče je razsodilo, da je Makedonija kriva kršitev več členov evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin - člena tri, ki prepoveduje mučenje, člena pet o pravici do svobode in varnosti, člena osem o pravici do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja ter člena 13 o pravici do učinkovitega pravnega sredstva.