Iz Guantanama izpuščeni zaporniki razkrivajo krute tehnike zasliševanja, ki so jim bili podvrženi. Foto: EPA
Iz Guantanama izpuščeni zaporniki razkrivajo krute tehnike zasliševanja, ki so jim bili podvrženi. Foto: EPA
Bo kdo res odgovarjal za dogajanje v Guantanamu? Foto: EPA

Sodnik Baltasar Garzon je preiskavo proti mučiteljem in tistim, ki so izdali ukaze o mučenju, sprožil na podlagi pričevanja štirih zapornikov - Španca, Maročana, Palestinca in Libijca -, ki so iz Guantanama prišli v Španijo, kjer so jim tožili zaradi terorizma, a so bili oproščeni. Osumljenci so se pritožili zaradi fizičnih in psihičnih zlorab med zaporno kaznijo na Kubi.

Sodnik bo iskal mučitelje in snovalce mučenja
Garzon, ki je moral pred tedni opustiti pregon proti šestim predstavnikom administracije nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, je Guantanomo označil za pravne "vice" in da zato spada pod univerzalno jurisdikcijo, kar mu omogoča, da preišče, kaj se je dogajalo v zloglasnem zaporu, pri tem pa kot mogoče osumljence navedel "člane ameriške vojske in vojaške obveščevalne službe ter vse tiste, ki so izvajali ali naredili sistematičen načrt mučenja in zlorabe." Napovedal je še, da bo od ZDA zahteval dokumente, ki so jim po navodilu predsednika ZDA Baracka Obame odstranili oznako zaupni in razkrivajo podrobnosti o številnih oblikah mučenja, med drugim tudi o t. i. waterboardingu oz. navideznem utapljanju.

Mučenje, ki naj bi ga bili deležni štirje omenjeni teroristični osumljenci, naj bi vključevalo spolne zlorabe, pretepanje, podvrženost skrajni vročini ali mrazu, nenehno zasliševanje ne glede na čas dneva, pomanjkanje spanja ter dolgotrajna vklenitev v lisice in verige.

Kam z zaporniki?
Medtem ko potekajo prvi zametki preiskave o dogajanju v zaporu, pa se ameriške oblasti še vedno ukvarjajo s tem, kam z zaporniki iz Guantanama, ki ga je Obama ukazal zapreti.

T. V.