Al Šabab je sporočil, da so napadli tiste, ki pomagajo nevernikom. Foto: EPA
Al Šabab je sporočil, da so napadli tiste, ki pomagajo nevernikom. Foto: EPA
Somalijski uporniki
Somalijski uporniki so napovedali vojno vladnim silam in afriškim mirovnikom. Foto: EPA
Napad na hotel v Mogadišu

"Naši mudžahedini so izvedli operacijo v hotelu Muna v bližini križišča Jubsan, kjer bivajo vladni in obveščevalni uradniki, našim mučenikom pa je uspelo ubiti od 60 do 70 vladnih uradnikov, poslancev, obveščevalcev in državnih uradnikov," je sporočil tiskovni predstavnik Al Šababa šejk Ali Mohamud.

Po podatkih somalijskega ministrstva za informiranje je bilo v napadu ubitih 31 ljudi, med njimi šest predstavnikov parlamenta in pet članic vladne varnostne službe. "Kri mrtvih teče iz hotela," je dejal informacijski minister Abdirahman Osman.

"Nimajo drugega motiva, kot da ustrahujejo somalijsko ljudstvo. To je obžalovanja vredno dejanje v svetem mesecu ramadan," je še dejal minister.

Nemoč mirovnih sil
Somalija je že skoraj dve desetletji v brezvladju in sile začasne vlade se ob podpori pripadnikov mirovnih sil Afriške unije s pripadniki skrajnežev iz vrst Al Šababa spopadajo za nadzor nad Mogadišom. Napadeni hotel je na območju pod vladnim nadzorom v bližini predsedniške palače.

Po poročanju sil AU-ja so v hotel vdrli trije napadalci, zamaskirani v vladne vojake. Eden je bil oborožen z ročno granato, druga dva pa s strelskim orožjem. Napadalci so se približali hotelu, ustrelili paznika, nato pa se je moški z granato v hotelu razstrelil. Enega izmed napadalcev naj bi varnostne sile, ki so že obkolile hotel, prijele živega.

Neimenovani vladni vir je povedal, da so imeli nekateri poslanci pri sebi v svojih hotelskih sobah pištole in so se branili sami, dokler niso prišle varnostne sile.

Že v ponedeljek, ko je AU napovedal prihod dodatnih nekaj sto pripadnikov mirovnih sil, je v prestolnici izbruhnil srdit boj med islamskimi uporniki skupine in ubitih je bilo najmanj 25 ljudi. Upornike Al Šababa povezujejo s teroristično mrežo Al Kaido, v Mogadišu pa se že tri leta bojujejo s krhko vlado, ki jo podpira Zahod.

Zahod noče pošiljati svojih vojakov
Sile AU-ja štejejo 6.300 večinoma ugandskih vojakov, ki pa so bili do zdaj precej nemočni ne samo pri zaščiti civilnega prebivalstva, ampak tudi pri obrambi vladnih sil pred napadi skrajnežev, ki nadzirajo južni in osrednji del države in dele Mogadiša. Pod zaščito mirovnikov spada predsednik Šejk Šarfi Ahmed, a ne poslanci, zato jih zaradi varnosti veliko živi v kenijski prestolnici Nairobi.

Kljub strahu zahodnih držav, da bo Somalija postala novo oporišče skrajnežev, saj se Al Šababu pridružujejo tudi tuji islamski borci, pa ni videti nobene pripravljenosti, da bi poslale svoje vojake, zato se predvsem zanašajo na afriške mirovne sile. Tako lahko tudi v prihodnje še naprej pričakujemo različne oblike posredne podpore in pomoči brez pošiljanja zahdonih vojakov.

Napad na hotel v Mogadišu