Mogadiš je prizorišče vsakodnevnih spopadov. Foto: EPA
Mogadiš je prizorišče vsakodnevnih spopadov. Foto: EPA

Izvršna direktorica ameriške humanitarne organizacije Kampanja za nedolžne žrtve konfliktov (CIVIC) Sarah Holewinski je dejala, da največje breme vojn v Somaliji, Iraku in Afganistanu nosijo civilisti, vendar je med vsemi tremi nemirnimi državami najnevarnejša Somalija, ker nihče ne spoštuje zavez za izogibanje žrtvam med civilisti.

Holewinskijeva je pojasnila, da se islamski skrajneži iz uporniške skupine Al Šabab skrivajo na tržnicah ter napadajo oporišča vladnih in mirovnih sil. Ko ob napadu upornikov mirovne sile Afriške unije (AMISOM) odgovorijo, to pogosto storijo brezglavo in pri tem povzročijo žrtve med civilisti, poroča Washington Post.

Opravičilo AU-ja
Afriška unija (AU) le redko prizna odgovornost za žrtve med civilisti, a je ta teden naredila izjemo in se opravičila za smrt dveh prebivalcev, ki sta bila ubita, potem ko so nanju streljali pripadniki afriških mirovnih sil. Župan Mogadiša je zahteval, da opravičilu sledi tudi plačilo odškodnine svojcem žrtev.

Misija AMISOM šteje 7.000 vojakov, ki večinoma prihajajo iz Ugande in Burundija. Njihova naloga je podpora začasni vladi in njenim silam, ki so v nenehnih spopadih z islamskimi uporniki. Ti nadzirajo večji del juga države in dele Mogadiša, ki je vsakodnevno priča streljanju in bombardiranju, pri čemer so pogosto žrtve civilisti.

Brezglavi napadi
Vodja edine mestne reševalne postaje Ali Muse je dejal, da je bilo v zadnjih dveh letih več kot 4.200 žrtev med civilisti, za katere so po njegovih besedah v 80 odstotkih odgovorne vladne sile in pripadniki afriške mirovne misije. Humanitarne organizacije so že večkrat obtožile sile AU-ja, da brezglavo napadajo naseljena območja.

Na vojnih območjih je izredno težko priti do zanesljivih podatkov o civilnih žrtvah, zato v večini primerov uporabljajo le približne ocene števila žrtev. Število, do katerega je prišel Muse, temelji na štetju trupel, ki so jih prepeljali njihovi reševalci.