Prostitucija je za številne Brazilke edini izhod iz stiske. Foto: EPA
Prostitucija je za številne Brazilke edini izhod iz stiske. Foto: EPA
Ena izmed prijateljic noči v svoji sobici, kjer sprejema stranke. Foto: Reuters
Na brazilskih ulicah. Foto: Reuters
Učenje osnovnih poklicnih izrazov na tečaju angleščine v Belo Horizonteju. Foto: Reuters
Priprave na SP z novimi opravami. Foto: Reuters
Prostitutke računajo na to, da bodo med prvenstvom zaslužile precej več. Foto: Reuters

brazilskih prostitutk, ki so se na potencialne stranke pripravljale tudi s tečaji angleščine.

Prostitucija je v Braziliji od leta 2000 legalna, zato so oblasti v Belo Horizonteju, enem izmed gostiteljev SP-ja v nogometu, prijateljicam noči ponudile brezplačne tečaje angleščine. Tečaja se je udeležilo najmanj tisoč prostitutk.

"Angleščina bo med prvenstvom zelo pomembna za komunikacijo s strankami. Dekleta se bodo morala predvsem naučiti, kako se dogovarjati za ceno, pa tudi uporabe specializiranega besednjaka erotičnih fraz in fetišev," je pred prvenstvom za Huffington Post povedala Cida Vieira, predsednica sindikata prostitutk v državi Minas Gerais.

Vieirova, ki je predtem delala v banki, a jo je birokracija začela dolgočasiti, je sicer že lani napovedala, da bodo njena dekleta med svetovnim prvenstvom sprejemala kreditne kartice.

A kljub pravni ureditvi prostitucije organizacija bordela ostaja nezakonita. Zato v Braziliji veliko lokalov služi kot fasada za javne hiše. Ti navadno delujejo v stranskih ulicah in v tajnosti.

Obiskovalci SP-ja dobra poslovna priložnost
Je pa svetovno prvenstvo dalo prostituciji v državi občuten zagon - tako mediji poročajo, da se je število prostitutk v zadnjem mesecu kar podvojilo. Mase razgretih, z adrenalinom nabitih mož so namreč odlična poslovna priložnost za revnejše prebivalce Brazilije, kjer je prepad med revnimi in bogatimi vse večji.

Povprečna mesečna plača znaša v sicer sedmem gospodarstvu sveta komaj 500 evrov, prostitutke v mestih gostiteljih SP-ja pa lahko zaslužijo tudi do štirikrat toliko v tem mesecu SP-ja. Tujci vedno plačajo dobro, pravijo, ob tem pa navajajo izpoved neke študentke zobozdravstva iz Sao Paula, ki bo v dveh tednih zaslužila 3.700 evrov z ekskluzivnimi uslugami nekemu nemškemu poslovnežu.

Bordeli v stranskih ulicah
Belo Horizonte, s petimi milijoni prebivalcev tretje največje mesto v Braziliji, velja za svetovno prestolnico barov. Kar 12.000 jih naštejejo, ob tem pa še 23 bordelov ("zonas") v središču mesta, skritih nekje med trgovinami, do njih pa vodijo ozka, temna stopnišča.

Dekleta povedo, da jih je v prostitucijo pognala revščina in nizke plače. Prodajanje telesa je v sicer globoko verni državi z 200 milijonov prebivalci, kjer je podhranjenih 13 milijonov ljudi, za številne postal edini način preživetja. Prostitucija je tako razširjena, da je na neki točki celo vladni urad za zaposlovanje na svoji strani ponujal napotke ženskam, ki bi se rade začele ukvarjati s tem poklicem. Po pritiskih konservativcev in cerkve so napotke pozneje omilili.

Slabe razmere
"Odkar sva se začeli prostituirati, lahko jeva, kar hočeva, in si kupiva katere koli obleke si zaželiva. Zato to počneva," sta za Independent povedali dve sestri, ki delata na ulicah Belo Horizonteja. "Ampak zakaj bi se počutili slabo? Tu nisva, ker bi nama bilo to všeč, vseeno pa je poklic. Ne bova zlovoljni ali pa se vedli grdo do ljudi. Kadar delava, to počneva z nasmeškom na obrazu. Tak moraš biti v vsakem poklicu. In, roko na srce, seks je užitek. Tako da naju ne briga, če ljudje gledajo zviška na naju. Če kdo vpraša, poveva, da sva prostitutki, čeprav nama pogosto ne verjamejo."

Bordeli, v katerih dekleta delajo, so običajno utesnjene, zaporniškim celicam podobne luknje, za katere jim lastniki stavb zaračunavajo okoli 45 evrov na sobo na dan. Stranke morajo mimo varnostnika čez detektor kovin, a kljub temu se dogajajo incidenti - najpogosteje, kadar so v posredništvo vmešani prekupčevalci z mamili. Tudi virus HIV ni tako zajezen, kot so trdili po začetnih uspehih v 90. letih.

Problematika mladoletnih prostitutk
Pereča težava so tudi mladoletne prostitutke (teh naj bi bilo kar 250.000), ki so po navedbah človekoljubnih organizacij vroča roba tudi za tujce med SP-jem. Urad tožilca v Fortalezi tako navaja, da tuje stranke naročajo mladoletne prostitutke, ki jim jih hotelski zvodniki nato osebno dostavijo v sobo. Obupane deklice, nekatere stare celo deset let, vidijo svetovno prvenstvo kot hiter vir zaslužka in po navedbah Mirrorja prodajajo svoja telesa tudi za pičla dva evra.

Temu dodajte še mamila, ki številnim pomagajo preživeti ta poklic in potešiti občutek lakote.

Tudi ta dekleta skuša ozaveščati Laura Maria Do Espirito Santo, ustanoviteljica sindikata prostitutk Minas Geraisa, ki je poskrbela tudi za redne zdravniške preglede prostitutk in boljše ozaveščanje o aidsu. Prav Santosova je bila tista, ki se je domislila tečajev angleščine za prostitutke.

"Ko dekleta začnejo, preveč ponorijo, začnejo služiti preveč denarja. Seksajo brez kondomov, včasih postane stranka njihov fant in takrat zanosijo. Veliko jih nato dela še tik pred porodom. Pa tudi zaljubijo se, a v napačne fante. Lahko bi imele poslovneže, pa pristanejo z gradbenim delavcem. Ne diskriminiram, ampak morale bi videti prostitutke, ki se omožijo z bogatašem. Ena se je poročila s sodnikom in živi v razkošju. Druga je zanosila, se poročila in zdaj zanjo dela osem hišnih pomočnic," razlaga za Independent. A takega srečnega konca je deležna le peščica.