41-letni v Črni gori rojeni Veselin Vlahović naj bi se ob ubojih v sarajevski Grbavici sadistično izživljal nad zaprtimi civilisti, zato se ga je oprijel vzdevek
41-letni v Črni gori rojeni Veselin Vlahović naj bi se ob ubojih v sarajevski Grbavici sadistično izživljal nad zaprtimi civilisti, zato se ga je oprijel vzdevek "pošast iz Grbavice". Foto: EPA

V Sarajevo so ga prepeljali s posebnim letalom v spremstvu policije BiH-a, nato pa ga ob okrepljenih varnostnih ukrepih prepeljali v zapor, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vlahovićev primer bo prevzelo tožilstvo BiH-a, ker je osumljen najhujših vojnih zločinov, kot so umori in izgon civilistov. Številna pričevanja Vlahovića bremenijo, da je kot pripadnik paravojaških enot bosanskih Srbov leta 1992 in 1993 sodeloval pri uboju več kot sto civilistov na Grbavici, sarajevski četrti, ki so jo med vojno v BiH-u nadzirale srbske sile. Priče so ga opisovale kot izrazito brutalnega morilca, ki se je pred umori sadistično izživljal nad svojimi žrtvami.

Devetletno skrivanja na Zahodu
Vlahović je po vojni zbežal iz BiH-a in živel v Srbiji in Črni gori, kjer so ga nato obtožili za vrsto kriminalnih dejanj. Iz Črne gore, kjer je prestajal zaporno kazen, je pobegnil leta 2001, po večletnem skrivanju tudi s pomočjo ponarejenega bolgarskega potnega lista pa ga je marca letos v Alicanteju v Španiji prijela policija zaradi sodelovanja v več ropih.

Zahtevi za njegovo izročitev sta zaradi storjenih zločinov vložili tudi Srbija in Črna gora, a je španska vlada konec julija sprejela odločitev, da ga bodo izročili BiH-u.