Premier Pedro Sanchez ob oddaji glasu. Foto: Reuters
Premier Pedro Sanchez ob oddaji glasu. Foto: Reuters

Opozicijska Ljudska stranka si obeta pridobitev dodatnih regij, medtem ko se ji na lokalnih volitvah obeta podoben izid kot vladajočim socialistom. Po vsej državi bo na lokalnih volitvah župane mest izbiralo 36 milijonov Špancev, od tega jih bo 18 milijonov izbiralo tudi novo vodstvo pokrajin.

V 10 od 12 pokrajin, v katerih bodo potekale volitve, trenutno vladajo socialisti premierja Pedra Sancheza – bodisi sami bodisi v koaliciji. Preostali dve vodi konservativna Ljudska stranka, na čelu katere je Alberto Nunez Feijoo in ki si obeta, da bo prevzela vodenje še šestih.

Pri tem bi večinoma za vladanje potrebovala podporo skrajno desne stranke Vox, s katero je že lani kot prvič dotlej oblikovala regionalno vlado v Kastilji in Leonu. Tudi Vox naj bi na tokratnih volitvah okrepil podporo.

V pokrajini Madrid naj bi medtem Ljudska stranka pridobila še dodatne glasove. Trenutni predsednici pokrajine Isabel Diaz Ayuso, ki je postala eden najvidnejših obrazov stranke, se obeta še en mandat, poleg tega pa morebiti celo absolutna večina v tamkajšnjem parlamentu.

Najbolje kaže stranki Vox

Volitve so deležne velike pozornosti, saj bodo decembra v Španiji parlamentarne volitve, na katerih se trenutno zmaga obeta Ljudski stranki, a brez absolutne večine, kar pomeni, da bi se za sklepanje koalicije najverjetneje morala obrniti na stranko Vox. Tej ankete konec leta napovedujejo tretji največji delež glasov.

Socialisti lahko po drugi strani računajo na podporo manjših strank, tudi katalonskih in baskovskih, ki manjšinski vladi že zdaj nudijo podporo pri sprejemanju zakonodaje.

Zaključek kampanje pred volitvami so sicer zaznamovali škandali s kupovanjem glasov, v katere so bili večinoma vpleteni politiki iz vrst socialistov ali njihovih zaveznikov. Oblasti so v preteklem tednu najprej v Melilli pridržale deset ljudi, ki naj bi družinam v finančnih težavah za njihov glas ponujali od 50 do 200 evrov. Podoben primer je nato prišel na dan še v dveh mestih na jugu Španije.