Leto 2014 je bilo prvo po začetku svetovne gospodarske krize leta 2008, da je špansko gospodarstvo doseglo rast. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Leto 2014 je bilo prvo po začetku svetovne gospodarske krize leta 2008, da je špansko gospodarstvo doseglo rast. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Podemos
Nov zagon je dala stranki zmaga Sirize na volitvah v Grčiji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Množični protest levičarske stranke Podemos
Madrid preplavili protestniki, ki želijo konec varčevanja

'Shod za spremembe' je prvi množični shod španske stranke Podemos (Zmoremo), ki jo opogumlja nedavna zmaga radikalne levičarske Sirize v Grčiji. Shoda so se udeležili protestniki iz vse države, ki so prišli v prestolnico z 260 avtobusi. Protestniki so pred mestno hiše vzklikali: "Da, zmoremo!", nato pa so se odpravili proti osrednjemu trgu Puerta del Sol. Nekateri so v rokah držali transparente, na katerih so nosili napise o iztekanju časa do sprememb in za univerzalni temeljni dohodek.

Podemos je bil oblikovan šele pred letom dni, a se je v javnomnenjskih raziskavah hitro vzpenjal, tudi z obljubami voditelja, 36-letnega Pabla Iglesiasa, da se bodo borili proti tradicionalni "kasti političnih voditeljev". Nov zagon je dala stranki zmaga Sirize na volitvah v Grčiji. Iglesias se je med volilno kampanjo pojavljal ob boku njenega voditelja Aleksisa Ciprasa.

Cilj: zmaga na splošnih volitvah
Stranka z današnjim shodom med drugim preverja svojo moč v ključnem letu za Španijo, saj bo v prihodnjih 12 mesecih pet volitev. Prvi preizkus zanjo bodo predčasne regionalne volitve v Andaluziji 22. marca.

Cilj, ki so si ga zastavili v Podemosu, je zmagati na splošnih volitvah konec leta in spremeniti politično podobo Španije. Stranka poudarja, da hoče opraviti s političnimi elitami, in se zavzema za ponovno nacionalizacijo privatiziranih javnih podjetij, prestrukturiranje dolga, reformo ustave in odpravo monarhije.

Vodstvo pred vodilnima strankama
V nedavni raziskavi dnevnika El Pais je imel Podemos 28,2-odstotno podporo, s čimer se je uvrstil celo pred socialiste, ki so največja opozicijska stranka, kot tudi pred vladajočo Ljudsko stranko, ki je pristala na tretjem mestu. Analitiki ocenjujejo, da bo stranka, ki je na evropskih volitvah maja lani osvojila štiri poslanske sedeže, zagotovo del prihodnje vladajoče koalicije.

Rajoy svari
Španski premier Mariano Rajoy je tako Špance že opozoril, "naj se ne igrajo ruske rulete" s tem, da podprejo novo stranko, ki po njegovih besedah "obljublja zvezde, ki jih ne more prinesti z neba". Tako levi kot desni španski mediji so kritizirali Podemos, ki so ga obtožili tesnih povezav z venezuelskimi levičarskimi voditelji, nekatere vidnejše člane stranke pa sumijo vpletenosti v finančne malverzacije, poroča britanski BBC.

Množični protest levičarske stranke Podemos
Madrid preplavili protestniki, ki želijo konec varčevanja