Nemški obveščevalci naj bi po navedbah spremljali aktivnosti policijskih preiskovalcev. Foto: Reuters
Nemški obveščevalci naj bi po navedbah spremljali aktivnosti policijskih preiskovalcev. Foto: Reuters

Pri tem časnik navaja dokumente, iz katerih je razvidno, da je BND na seznam oseb za nadzor dodal naslove, telefonske številke in številke faksa Interpolovih policijskih preiskovalcev. Ob tem naj bi nemška vohunska agencija prav tako nadzorovala tudi Europol, ki ima sedež v Haagu, navaja tednik.

Že februarja je časnik poročal, da je BND vohunil tudi za različnimi novinarskimi organizacijami, med drugim tudi New York Timesom in Reutersom.

BND se je znašel pod drobnogledom med parlamentarno preiskavo navedb, da je ameriška obveščevalna agencija NSA izvajala množičen nadzor zunaj ZDA, med drugim naj bi prisluškovala telefonskim pogovorom nemške kanclerke Angele Merkel.

"Gre za škandalozno delovanje"
Konstantin von Gotz
iz stranke Zelenih, ki je član parlamentarne preiskovalne komisije, je najnovejša razkritja o vohunskih aktivnostih BND-ja označil za škandalozne in nedoumljive. "Vemo, da so bili tarče vohunjenja parlamenti, podjetja ter celo novinarji in založniki, pa tudi naše zaveznice," je zapisal v izjavi. Ob tem je poudaril, da najnovejša poročila kažejo, kako neučinkovit je bil doslej parlamentarni nadzor, kljub novi zakonodaji, ki naj bi reformirala delovanje agencije. Po prepričanju von Gotza takšno delovanje ogroža vladavino prava.