Večina žrtev naj bi že storila samomor. Foto: EPA
Večina žrtev naj bi že storila samomor. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je dejenja spolnih zlorab v dublinski nadškofiji otnačil za "gnusno dejanje". Foto: EPA

Kot je poročal dopisnik RTV-ja Boštjan Anžin, so v jezuitskih in drugih katoliških šolah med osumljenimi duhovniki, učitelji in dve ženski, ki naj bi učence silili "v dotikanje intimnih delov telesa, samozadovoljevanje, fotografiranje. Do posilstev in drugih hujših zlorab naj ne bi prišlo." Večina spolno zlorabljenih žrtev v 70. in 80. letih je o dogajanju na berlinskem Canisiumu kot tudi v Schwarzwaldu in Bonnu molčala do danes. "A več žrtev naj bi kljub temu storilo samomor," poroča Anžin. Prva razkritja dogodkov v nemških katoliških šolah so v javnost prišla šele januarja letos.

"Te žrtve nosijo s seboj veliko breme in zdaj dvigajo svoj glas. Za to se jim zahvaljujem. V imenu reda se jim opravičujem za vse zlorabe, ki so jih doživeli tu na šoli," je dejal vodja jezuitov v Nemčiji Stefan Dartmann. Ta je vseh duhovniških služb že razrešil tretjega storilca, ki je priznal svoje dejanje. "Drugače kot v preteklosti, ko naj bi primere raje pometli pod preprogo," je poročal Anžin. Eden od storilcev, ki je dejanja priznal že leta 1967 in skoraj desetletje pozneje začel terapijo, ni bil razrešen opravljanja svoje funkcije, saj so vodilni jezuiti "raje pogledali stran", je še pojasnil RTV-jev dopisnik.

Zlorabe so se dogajale v več mestih
Spolne zlorabe za zidovi nemških katoliških šol so se zdaj odprle kot Pandorina skrinjica. Po razkritju zlorab iz 70. let prejšnjega stoletja v Hannovru so obstajali sumi, da bi se nekaj podobnega lahko dogajalo tudi drugod. Na berlinskem Canisiusu naj bi do zlorab prihajalo že v 60. letih prejšnjega stoletja. Po besedah Dartmanna so spolne zlorabe ugotovili tudi v Köttingenu, Hannovru, Hildesheimu, Bonnu ter tudi v Čilu in Španiji.

"V redu jezuitov, kjer so se odzvali z ogorčenjem in se žrtvam zahvalili, da so zbrale pogum in prekinile svoj molk, pa za zdaj izključujejo tudi plačilo odškodnine," je še pojasnil Boštjan Anžin.

Papež ob letu duhovništva
Na petkovem srečanju z rimskimi duhovniki je papež Benedkt XVI. poudaril, da je duhovnik predvsem človek, ki mora poznati svoje vrline in zato razvijati svoj razum in čustva. Papež je ob srečanju, ki je imelo poseben pomen, saj je leto 2010 leto duhovništva, še poudaril, da je človek ranjen, saj je njegovo človeško naravo ranil greh.

''Spolne zlorabe so gnusen zločin''
Kako velik greh so zagrešili duhovniki v dublinski nadškofiji med letoma 1975 in 2004, smo lahko videli v preteklih dneh. Po objavi posebnega poročila irske vlade, ki je razkril, da je Katoliška cerkev prikrivala spolne zlorabe v tem obdobju, je odstopil irski škof Donal Murray. Papež Benedikt XVI. pa je nato v Vatikan povabil irsko delegacijo, s katero je razpravljal o 30-letnem prikrivanju spolnih zlorab otrok, pri čemer se je Cerkev držala načela: "Ne sprašuj, ne pripoveduj."

"Sveti oče se zaveda, da spolne zlorabe otrok in mladoletnih niso samo gnusen zločin, ampak tudi smrtni greh, s katerim prizadenemo Boga in ranimo dostojanstvo človeka, ki je bil ustvarjen po njegovi podobi," so po sestanku zapisali v izjavi, v kateri so irski škofje obljubili, da so pri preiskavi škandala zavezani sodelovanju s civilnimi oblastmi.