Papež bo s pismom Ircem prvič celoten dokument namenil zgolj pedofiliji med duhovniki. Foto: EPA
Papež bo s pismom Ircem prvič celoten dokument namenil zgolj pedofiliji med duhovniki. Foto: EPA

"Cerkev je skozi stoletja sledila Kristusu in promovirala dostojanstvo in pravice otrok. Žal so nekateri člani v nekaterih primerih kršili te pravice in tako ravnali v nasprotju s to zavezo. Tega obnašanja Cerkev ni in ne bo nikoli prenehala obsojati in grajati," je poglavar Rimskokatoliške cerkve dejal v nagovoru članom Papeškega sveta za družino, ki je začel svoje plenarno zasedanje. Jezusove stroge besede v Bibliji o tistih, ki škodijo otrokom, "bi morale zavezati vse k temu, da nikoli ne znižajo stopnje spoštovanja in ljubezni", je še dodal Benedikt XVI.

Kritiki: Papež bi se moral odzvati odločneje
SNAP, ameriška skupina ljudi, ki so jih v mladosti zlorabljali duhovniki, je v izjavi zapisala, da so papeževe besede same sebi namen in da bi moral papež odločneje spregovoriti o sokrivdi škofov. Eden najhujših škandalov, v katerega je zaradi spolnih zlorab otrok vpletena Cerkev, je pred leti izbruhnil v ZDA, kjer naj bi voditelji tamkajšnje Cerkve znane pedofile premeščali iz župnije v župnijo.

Papež se bo naslednji teden sestal z irskimi škofi zaradi škandala o prikrivanju zlorab otrok, ki so jih zagrešili irski duhovniki, in da bi razpravljali o t. i. Murphyjevem poročilu, ki je razkrilo zlorabe oziroma njihovo prikrivanje v zadnjih treh desetletjih. Ena izmed tem srečanja naj bi bilo pismo, ki ga bo papež naslovil na Irce.

Dva škofa odstopila, papež "ogorčen"
Zaradi razkritja vladnega poročila konec lanskega novembra sta odstopila dva irska škofa. Po objavi poročila sta se Cerkev in dublinška nadškofija znašli pod plazom kritik, ker nista takoj odgovorili na ugotovitve poročila. Pred tedni je Vatikan na zagovor poklical voditelje Cerkve na Irskem. Papež je tedaj izrazil "ogorčenje, občutek izdaje in sramu" zaradi zlorab.