Policija je v jutranji operaciji skušala prijeti člane kriminalne tolpe. Foto: EPA
Policija je v jutranji operaciji skušala prijeti člane kriminalne tolpe. Foto: EPA
V Makedoniji vse bolj napeto

Na območju, ki je bilo leta 2001 središče upora albanske manjšine proti osrednjim oblastem, so se posebne enote policije spopadle s tolpo pod vodstvom znanega albanskega kriminalca Lirima Jakupija, ki je avgusta zbežal iz zapora Dubrava na Kosovu. Tolpa se je skivala v vasi Brodec v hiribih nad Tetovim, kjer tudi prišlo do spopada, policija pa je zaprla vse ceste, ki vodijo do tega območja, postavila nadzorne točke in omejila gibanje za prebivalce. Jakupi, ki je znan tudi pod vzdevkom Nacist, je na pobegnil in ga policija še išče.

V policijski operaciji so sodelovali tudi helikopterji, makedonska policija pa je zanikala poročanje Natovih mirovnih enot na Kosovu, da bi eden izmed njih strmoglavil. Policija je še sporočila, da v njihovih vrstah ni bilo žrtev. Zaradi spopada so mirovne enote Kforja na Kosovu zaprle mejo z Makedonijo in hkrati prejele ukaz, da na vsak način preprečijo širitev spopadov prek meje.

Stopnjevanje napetosti
Medtem ko Albanci na Kosovu pričakujejo razglasitev neodvisnosti, se stopnjujejo napetosti na severozahodu Makedonije ob meji s Kosovom, kjer živi albanska manjšina, ki predstavlja četrtino prebivalstva v državi. Oktobra je bil v napadu na policijsko patruljo v gorah ob meji s Kosovom ubit makedonski policist in tudi tukaj naj bi bili na delu kriminalci in tihotapci. V neki vasi blizu Kosova je policija pred dnevi našla truplo albanskega zločinca, ki je skupaj z Jakupijem pobegnil iz kosovskega zapora.

Makedonski državni varnostni svet je odgovornost za izbruh napetosti pripisal kriminalnim skupinam, ki nimajo nobene politične motivacije, vendar je hkrati opozoril, da tudi v prihodnosti ne sme priti do izkoriščanja kriminalcev in tolp v politične namene.

G. V.

V Makedoniji vse bolj napeto