Uporniki že sedem let Darfur spreminjajo v klavnico. Foto: EPA
Uporniki že sedem let Darfur spreminjajo v klavnico. Foto: EPA

O poročilu razpravlja odbor Združenih narodov, ki nadzoruje sankcije proti Sudanu, vključno z embargom prodaje orožja v Darfurju.
Peking trdi, da je poročilo nejasno in polno napak, poroča BBC.
Po sredinem srečanju z odborom ZN-a je kitajski diplomat Džao Baogang dejal, da njegova vlada poročilu ostro nasprotuje: "Kje so našli te informirane vire? Poročilo ne podaja nobenih dokazov." Ob tem je dodal še, da poročilu "manjkajo potrjena dejstva".
Poročilo navaja, da je bilo v Darfurju najdenih več 10 različnih znamk kitajskih tulcev, nekateri tudi na prizoriščih napadov na varnostne sile Združenih narodov. Navedbe si precej nasprotujejo, a Kitajska ima pravico prodajati strelivo Kartumu pod pogojem, da to ni uporabljeno v Darfurju. V nasprotnem primeru gre za izrazito kršitev ZN-ovih sankcij.
A poročilo ugotavlja še, da sudanska vlada ignorira sankcije, s tem ko v Darfurju uporablja nedavno kupljene ruske helikopterje, beloruska vojaška letala sukhoi 25 in najmanj en ruski MiG-20.
Po poročanju Washington Posta poročilo sicer ne trdi, da so kitajski trgovci z orožjem vedeli, da se njihovo strelivo pošilja v Darfur, a ugotovitve ponujajo do danes nekaj najmočnejših dokazov, da Kartum po ustaljeni poti transportira uvoženo orožje in strelivo iz Kitajske v Darfur, kjer sudanska vlada bije hudo vojaško bitko proti upornikom.
Upanje že zdavnaj splahnelo
Poročilo je sestavil odbor strokovnjakov in naj bi bilo objavljeno po uradni predstavitvi v Varnostnem svetu ZN-a. Odbor je pred tem večkrat navajal, da Darfur trguje z večjimi količinami tujega orožja in streliva, kar naj bi še podžigalo spor med vlado in uporniškimi skupinami.
Premirja in mirovna pogajanja niso obrodila sadov v tej nemirni zahodnosudanski regiji. Po besedah ZN-a je bilo od leta 2003 v Darfurju ubitih okoli 300.000 ljudi, več kot 2,6 milijona pa je bilo razseljenih.