Grčija je postala glavna vstopna točka za priseljence na poti v EU. Foto: EPA
Grčija je postala glavna vstopna točka za priseljence na poti v EU. Foto: EPA
Grčija
Mnogim priseljencem ne uspe pot v Evropo. Foto: EPA
Italija
V Italiji so nekateri tuji priseljenci izpostavljeni neživljenskim razmeram. Foto: EPA

Mednarodna organizacija za človekove pravice je grško vlado obtožila, da je na tisoče beguncev, vključno s številnimi otroki, zaprtih v "sramotnih in grozljivih" razmerah. Grčija je glavna vstopna točka za priseljence iz Azije in Afrike, ki se skušajo prebiti do Evropske unije.

Kar devet od desetih priseljencev naj bi v EU skušalo vstopiti prek Grčije, kjer so v zadnjih letih priča porastu napadov na tujce, pri čemer je razmere poslabšala še huda dolžniška kriza, ki je sredozemsko državo pahnila na rob bankrota.

Dramatično povečanje rasno motiviranih napadov pomeni, da zdaj do njih prihaja že vsak dan in številni priseljenci se znajdejo v nemilosti nasilja v Atenah.

Amnesty International opozarja, da grške oblasti sistematično ne zagotavljajo najosnovnejših zahtev za varnost in zatočišče tisočih priseljencev, ki vsako leto prečkajo državo.

"Ne pretiravamo, če bi dejali, da EU humanitarne krize nima zunaj svojih meja ali na svojih mejah, ampak znotraj svojih meja," je dejal tiskovni predstavnik AI-ja John Dalhuisen.

V poročilu AI-ja je še posebej izpostavljeno klavrno stanje otrok brez spremstva, ki so v "izredno slabih razmerah" nastanjeni v nedavno odprtem centru za pridržanje v Korintu, kar pomeni kršitev mednarodnih standardov.

Z boljšo zakonodajo do možnosti pritožbe
AI je kritiziral tudi Italijo in njen odnos do tujih delavcev, ki so izpostavljeni krutemu izkoriščanju. Na jugu Italije so tako tuji delavci v kmetijstvu in gradbeništvu plačani kar 40 odstotkov manj, kot je za enako delo plačan italijanski delavec.

Pogosto prejmejo manj od minimalno določenega plačila ali pa sploh niso plačani.

Velik del krivde za take razmere je iskati v strogi italijanski zakonodaji, ki kriminalizira nezakonit vstop v državo, s čimer so priseljenci bolj ranljivi za izkoriščanje, saj se iz strahu pred aretacijo ne pritožijo nad razmerami, v katerih so se znašli.

Poročilo izpostavlja hudo izkoriščanje delavcev iz podsaharske Afrike, severne Afrike in Azije na jugu Italije.

AI svetuje italijanskih oblastem, da pripravijo ustrezen način za pritožbe tujih delavcev proti svojim delodajalcem.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je ob svetovnem dnevu migrantov v torek kritiziral sovražnost do priseljevanja v Italiji. "Priseljenci v Italiji so osnovni del prebivalstva, delovne sile in tudi vir energije za starajočo se populacijo," je dejal.

Od 5,4 milijona tujcev v Italiji jih okoli pol milijona nima veljavnih dokumentov.