Podgorica si prizadeva za priznanje črnogorske manjšine na Kosovu. Foto: EPA
Podgorica si prizadeva za priznanje črnogorske manjšine na Kosovu. Foto: EPA

Čeprav je Črna gora neodvisnost Kosova priznala že v začetku oktobra leta 2008, sta državi šele zdaj vzpostavili diplomatske stike z izmenjavo pisem med črnogorskim zunanjim ministrom Milanom Roćenom in njegovim kosovskim kolegom Skenderjem Hisenijem. Roćen je dejal, da je za odnose med državama dobra prihodnost, in napovedal hitro uresničitev skupnih evropskih in evroatlanstkih ciljev.

Za Roćena je pomemben položaj črnogorske skupnosti na Kosovu, zato pričakuje, da se bo njihov status uredil tudi pravno. Kosovski zunanji minister je zagotovil, da imajo v njegovi državi posluh za potrebe črnogorske skupnosti. Črna gora si tudi prizadeva, da bi se na Kosovo vrnilo okoli 16.000 beguncev, ki so pribežali ob spopadih konec 90. let prejšnjega stoletja.

Veleposlanik na posvet
Zaradi vzpostavitve diplomatskih stikov je srbsko zunanje ministrstvo predstavniku črnogorske vlade v Beogradu izročilo protestno pismo in takoj na posvet poklical srbskega veleposlanika v Črni gori. Iz Beograda so sporočili, da vzpostavitev stikov ruši stabilnost v regiji in onemogoča vzpostavljanje dobrih odnosov med sosedi.