Sever Kosova je bil v zadnjih mesecih priča nemirom kosovskih Srbov. Foto: EPA
Sever Kosova je bil v zadnjih mesecih priča nemirom kosovskih Srbov. Foto: EPA

Brata Veselinović so prijeli v sredo na Kopaoniku in ju odpeljali v Kraljevo, kjer ju bo zaslišal preiskovalni sodnik.

Tanjug je pri srbskem tožilstvu izvedel, da so ju prijeli zaradi suma sodelovanja v kriminalnih dejavnostih, sicer pa naj ne bila prijeta v zvezi z dogodki na Kosovu. Kot so Tanjugu pojasnili na srbskem ministrstvu za Kosovo, srbska policija ni pristojna za preiskave na Kosovu.

Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowicki je za Tanjug izrazil zadovoljstvo Kforja ob njuni aretaciji, sicer pa dejal, da primer ni v njihovi pristojnosti.

Poveljnik sil Kforja Erhard Drews je prejšnji teden sporočil, da so ugotovili, da sta brata Veselinović organizirala nasilne demonstracije proti mednarodnim silam na barikadah konec septembra na Jarinju in v Jagnjenici ter da imajo posnetke, ki to dokazujejo.

Domačine vodil na barikade
Srbski mediji so sicer že nekaj dni po spopadih poročali, da je Veselinović, ki je glavni tihotapec goriva in cigaret na severu Kosova, skupaj s skupino dvajsetih oboroženih mož vodil tamkajšnje Srbe v spopadu z mirovnimi silami Kfor na mejnem prehodu Jarinje.

Mediji so se sklicevali na podatke srbskih obveščevalnih služb, ki so poročale, da je Veselinovićeva skupina v noči pred izbruhom spopadov 27. septembra postavila barikade ob vojaškem oporišču Kforja.

Kfor je to razumel kot izzivanje in v zgodnjih jutranjih urah postavil bodečo žico in začel rušiti barikado. Kake tri ure pozneje je skupina okoli dvajsetih Srbov na čelu z Veselinovićem napadla sile Kfor, ki so odgovorile s solzivcem in gumijastimi naboji. V nasilju so bili ranjeni štirje pripadniki Kforja in sedem kosovskih Srbov.

V obveščevalnih podatkih se sicer Veselinovića poleg tihotapstva povezuje tudi z nedavnimi grožnjami s smrtjo vodji srbske pogajalske skupine Borku Stefanoviću in ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću.