Za mir in stablinost na Kosovu trenutno skrbi okoli 10.000 Natovih vojakov in 2.000 policistov, sodnikov ter tožilcev iz Evropske unije. Foto: EPA
Za mir in stablinost na Kosovu trenutno skrbi okoli 10.000 Natovih vojakov in 2.000 policistov, sodnikov ter tožilcev iz Evropske unije. Foto: EPA

Med obiskom v etiopski prestolnici Adis Abeba, kjer se je udeležil letnega vrha Afriške unije (AU), je srbski zunanji minister Vuk Jeremić tiste afriške države, ki niso priznale neodvisnosti nekdanje srbske pokrajine, pozval, naj ohranijo svojo držo in tako pripomorejo k utrditvi mednarodnega prava.

Jeremić ceni, da se več kot 80 odstotkov članic AU-ja ni odločilo za priznanje Kosova. "Vaša podpora za suvernost in ozemeljsko celovitost Srbije je res opogumljajoča," je dejal srbski zunanji minister in zaprosil države, da ostanejo pri tem stališču.

Po besedah Jeremića je edina pot, da se izogne še večji škodi za legitimnost in vrednote mednarodnega sistema, da se odprejo vrata pogajanjem in kompromisni rešitvi za prihodnji status pokrajine.

"Kosovo je lahko grožnja Afriki"
Afriške voditelje je posvaril, da je bila neodvisnost Kosova nevarna grožnja celini s tako veliko uporniškimi skupinami in vojnami. "Si predstavljate, kako veliko držav na celini bi bilo prizadetih ob legitimaciji nasilne delitve? Meje vsake večetnične države bi bile ogrožene, kar bi povzročilo nestabilnost v vseh delih Afrike," je bil jasen minister.

Kosovo je enostransko neodvisnost razglasilo 17. februarja leta 2008 in do danes je najmlajšo evropsko državo priznalo 65 držav, med njimi 22 držav članic Evropske unije. Zadnja država, ki je januarja letos priznala Kosovo, je afriška država Mavretanija.