Srbska delegacija je prva predstavila svoje argumente, zakaj je bila kosovska razglasitev neodvisnosti nezakonita. Foto: EPA
Srbska delegacija je prva predstavila svoje argumente, zakaj je bila kosovska razglasitev neodvisnosti nezakonita. Foto: EPA
Hisashi Owada
Hisaši Ovada, predsednik ICJ-ja med razpravo. Foto: EPA
Sodna bitka za Kosovo

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu se je začela razprava o vprašanju zakonitosti enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova februarja lani, ki ga je sodišču na pobudo Srbije zastavila Generalna skupščina Združenih narodov. Sodišče bo o vprašanju podalo posvetovalno mnenje.

"Kosovo je zibelka Srbije"
Prva je svoje argumente predstavila Srbija. Vodja srbske delegacije, veleposlanik v Parizu Dušan Bataković, je v uvodnem nastopu pred 15 sodniki dejal, da je bila kosovska razglasitev neodvisnosti očitna kršitev srbske ozemeljske celovitosti in da predstavlja izziv Združenim narodom in njihovi avtoriteti, še posebej njihovi zmožnosti uresničevanja enega svojih osnovnih načel - ohranjanja miru in varnosti. "To je izziv mednarodnopravnemu redu, ki temelji na načelih suverenosti in ozemeljske celovitosti," je poudaril Bataković in dodal, da je "Kosovo zgodovinska zibelka Srbije in eden glavnih stebrov njene identitete".

Malcom Shaw, odvetnik, ki predstavlja Srbijo, je sodišče opozoril, da njegovo odločitev "z veliko zaskrbljenostjo" pričakujejo druge države, ki se tudi srečujejo s separatističnimi težnjami.

"Nazaj ne gremo več"
Popoldne je svoje argumente predstavila kosovska delegacija, ki jo vodita zunanji minister Skender Hyseni in britanski odvetnik Michael Wood. Kosovo se je pripravljeno pogovarjati s Srbijo, a le o praktičnih vprašanjih, ne o neodvisnosti. "Nazaj ne gremo več," je dejal. Povsem nepredstavljivo je, da bi Priština privolila v pogajanja z Beogradom o tem, ali bo Srbija sprejela Kosovo kot neodvisno državo, je še dodal vodja kosovske diplomacije.

Tadić optimističen
"Sem optimističen glede odločitve meddržavnega sodišča in zdi se mi, da bi številne države lahko znova preučile odločitev, kar ustvarja povsem drugačno mednarodno politično ozračje," je pred začetkom razprave dejal srbski predsednik Boris Tadić in dodal, da se bo Srbija še naprej trudila za ohranitev svoje celovitosti.

Diplomatska bitka Srbije v boju za Kosovo
Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je poudaril, da se pred ICJ-jem začenja največji proces v njegovi zgodovini in ena najpomembnejših bitk v diplomatskem boju Srbije za Kosovo. Dodal je, da sta mednarodno pravo in pravica na strani Srbije, zaradi česar lahko pričakujejo pozitivno odločitev sodišča.

"Skupaj s Srbijo lahko obstajamo le kot dve neodvisni državi. Srbija je pregnala polovico prebivalstva Kosova, ubila in poklala več kot 12.000 ljudi - zaradi vsega tega smo razglasili neodvisnost," je dejal namestnik kosovskega premierja Rame Manaj.

Stališča bo predstavilo še 29 delegacij
Do 11. decembra bo svoja stališča predstavilo še 29 držav članic Združenih narodov. Opazovalci menijo, da bi odločitev sodišča v korist Kosova vodila do tega, da bi še več držav priznalo njegovo neodvisnost, nasprotno mnenje pa bi lahko Kosovo prisililo v nova pogajanja s Srbijo. Neodvisno Kosovo je do zdaj priznalo 63 držav, od tega jih je 22 članic Evropske unije.

Sodna bitka za Kosovo