Milutinović je edini obtoženi, ki so ga oprostili vseh obtožb. Foto: EPA
Milutinović je edini obtoženi, ki so ga oprostili vseh obtožb. Foto: EPA
Mirko Cvetković
Cvetković je prepričan, da so kazni za obsojene previsoke. Foto: EPA
Haag oprostil Milutinovića

Haaško sodišče je za zločine nad albanskim prebivalstvom na Kosovu leta 1999 v četrtek oprostilo nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića, nekdanji podpredsednik jugoslovanske vlade Nikola Šainović, nekdanji general Nebojša Pavković in poveljnik policije na Kosovu Sreten Lukić so bili krivi po vseh petih točkah obtožnic in obsojeni na 22 let zapora, nekdanji poveljnik generalštaba in obrambni minister Dragoljub Ojdanić in nekdanji general Vladimir Lazarević pa sta bila kriva po dveh točkah obtožnice in obsojena na 15 let zapora.

Srbski premier Mirko Cvetković je dejal, da so kazni, ki so bile izrečene peterici nekdanjih državnih in vojaško-policijskih funkcionarjev Srbije in Jugoslavije, občutno previsoke. Cvetković je novinarjem povedal, da so obsodbe neprimerne in da pričakuje pritožbe na obtožnice, ki jih bo srbska vlada podprla, obsojenim pa nudila vso pomoč. Kljub temu pa Srbija "podpira haaško sodišče in je prepričana, da ima vsak posameznik in zločinec ime ter priimek", je še povedal Cvetković.

"Haaško sodišče je pristransko"
"Odločitev haaškega sodišča bo vplivala na porast protihaaškega razpoloženja v Srbiji," je ocenil predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem za zločine na območju nekdanje Jugoslavije Rasim Ljajić. "Nedvomno bo odločitev haaškega sodišča sprožila primerjavo z osvobojenim nekdanjim kosovskim premierjem Ramushem Haradinajem, kar bo še povečalo prepričanje v dvoličnost haaškega sodišča," je še dodal Ljajić. Tudi Ljajić je dejal, da obtožnica ni pravnomočna in da pričakuje pritožbo nanjo.

Premierjev namestnik Ivica Dačić je ocenil, da je odločitev haaškega sodišča le potrditev, da je šlo od vsega začetka za politično motiviran poces, ki je "služil legitimaciji mišljenja, ki je prevladovalo takrat, in zaradi katerega so tudi bombardirali našo državo". Dačić je prepričan, da je tokratna obsodba del strategije, po kateri bi bila lahko Srbija obtožena organiziranih zločinov nad Albanci. "Naše stališče je, da je treba kaznovati vse vojne zločince, a Srbija zagotovo ni sistematsko zagrešila genocida in preostalih zločinov nad drugimi narodi, ne nekdanje Jugoslavije in ne na ozemlju Kosova in Metohije," je še povedal Dačić.

"To je bil tragični dan za Srbijo"
Tiskovni predstavnik Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović je ocenil, da obsodba haaškega sodišča nakazije, da je to sodišče "protisrbsko" in da opravičuje bombardiranje Srbije. "Obsojeni so bili ljudje, ki so varovali našo državo pred agresijo," je še povedal Mladenović. Predsednik Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić je ocenil, da je sodba haaškega sodišča za večino obsojenih dosmrtna kazen, saj so v izjemno slabem zdravstvenem stanju, in dodal, da ima haaško sodišče različna merila tudi za Srbe. "Medtem ko je eden obsojen na 15 ali 20 let zapora, je lahko drugi oproščen, pa čeprav je obtožnica enaka za vse," je še povedal Nikolić. V Srbski radikalni stranki so prepričani, da so obtožnice sramotne in da je bil četrtek za Srbijo izjemno tragičen dan.

Odvetniki napovedujejo pritožbe
Odvetnik nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića, ki je bil oproščen, je zadovoljen z odločitvijo haaškega sodišča, saj je le-to "sprejelo naše argumente kot utemeljene in ga oprostilo vseh obtožb". Odvetniki preostalih obsojencev so že napovedali pritožbe na odločitev haaškega sodišča.

B. T.

Haag oprostil Milutinovića