Tadić je v Lizboni izjavil, da nima pravice, da bi kosovske Srbe pozval, da naj se udeležijo parlamentarnih volitev na Kosovu. Foto: EPA
Tadić je v Lizboni izjavil, da nima pravice, da bi kosovske Srbe pozval, da naj se udeležijo parlamentarnih volitev na Kosovu. Foto: EPA
Agim Ceku v kosovskem parlamentu
Kosovski premier Agim Ceku je napovedal, da bo Kosovo razglasilo neodvisnost. Foto: EPA


Srbska vlada je sporočila, da bo nadaljevala posvete o lokalnih volitvah, ki jih je UNMIK razpisal skupaj s parlamentarnimi, in kmalu sprejela svojo odločitev. Tadić, ki je na pogovorih s portugalskim premierjem in predsedujočim EU-ju Josejem Socratesom, je povedal, da ne more podpreti udeležbe Srbov na parlamentarnih volitvah. Dodal je, da Srbija ne bo napadla Kosova, če bo pokrajina enostransko razglasila neodvisnost.

Srbski predsednik je zatrdil, da je Srbija demokratična država, in ocenil, da bi bila vojna na Kosovu "najbolj katastrofalen scenarij za vse", da pa bi neodvisno Kosovo pomenilo presedan, ki bi mu lahko sledile druge države in pri tem omenil Bosno in Hercegovino, Ciper ter Gruzijo in Moldavijo.

Kacin o napredku Srbije
Poročevalec Evropskega parlamenta za napredek Srbije pri približevanju EU-ju Jelko Kacin je pohvalil Srbijo, ker je od njegovega zadnjega obiska sprejela številne pomembne zakone, in ji čestital za uspešen začetek zadnjega kroga pogajanj o Sporazumu o pridružitvi in stabilizaciji.

Hkrati je opozoril, da je podpis tega sporazuma odvisen od popolnega sodelovanja Srbije s sodiščem v Haagu. Sodelovanje naj bi po besedah Kacina privedlo do aretacije in izročitve iskanih vojnih zločincev, aretaciji Zdravka Tolimira in Vlastimira Djordjevića pa jasno kaže, da Srbija lahko izroči vse iskane vojne obtožence.