Kosovska policija je v četrtek Srbe, na poti na praznovanje vidovega, obrnila nazaj. Foto: EPA
Kosovska policija je v četrtek Srbe, na poti na praznovanje vidovega, obrnila nazaj. Foto: EPA
28. junija Srbi praznujejo god svetega Vida. Foto: EPA

V incidentu je bilo ranjenih okoli 30 Srbov.

Nikolić je mednarodne organizacije, ki so navzoče na Kosovu, pozval, naj "izpolnijo svoje dolžnosti v skladu s svojimi mandati in zagotovijo varnost ter zavarujejo pravice vseh državljanov Kosova".
Nikolić je še poudaril, da so kosovske oblasti v celoti odgovorne za incident, ki ga je označil za "odkrito provokacijo" v času, ko bi sicer morali pomiriti napetosti in nadaljevati dialog med Prištino in Beogradom pod okriljem EU-ja.

Skupina Srbov je v četrtek, ko so v Srbiji praznovali Vidov dan - dan, na katerega je leta 1389 potekala slovita bitka na Kosovem polju -, želela obiskati Gazimestan, prizorišče bitke, kjer je Srbija po spopadu s Turki padla pod Otomansko cesarstvo.

Na severu Kosova, pri Vučitrnu, jih je ustavila kosovska policija in zahtevala, da se prek mejnega prehoda Merdare vrnejo nazaj v Srbijo. Tam se je nato zgodil incident, v katerem je bilo ranjenih okoli 30 Srbov in 20 kosovskih policistov.
Ranjeni otroci
Prav tako v četrtek pa je bilo v kosovski prestolnici Priština s kamenjem napadenih pet avtobusov, v katerih so se prevažali srbski šolarji. V incidentu je bilo lažje ranjenih okoli deset otrok, med katerimi so dva morali prepeljati v bolnišnico.

Napad so potrdili tudi predstavniki Nata na Kosovu, ki so sporočili, da so neznanci "na pet srbskih avtobusov v središču Prištine metali molotovke".

Izboljšanje odnosov med Beogradom in Prištino je sicer eden ključnih pogojev, da Srbija, kandidatka za članstvo v EU-ju, dobi datum za začetek pristopnih pogajanj.