Glavna haaška tožilka se je srečala tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem. Foto: EPA
Glavna haaška tožilka se je srečala tudi s srbskim predsednikom Borisom Tadićem. Foto: EPA

Carla Del Ponte je najprej obiskala Banjaluko in se nato odpravila še v Beograd, kjer so zaradi njenega obiska močno poostrili varnostne ukrepe, glavna haaška tožilka pa se tudi ni srečala s predstavniki medijev.

Srbija bo izpolnila obveznosti
Srbski premier Vojislav Koštunica je po pogovorih z Del Pontejevo dejal, da je srbska vlada absolutno odločena izpolniti obveznosti do haaškega sodišča. V priporu haaškega sodišča je ta mesec umrl nekdanji jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević, zato mnogi Srbi nasprotujejo nadaljnemu sodelovanju s Haagom.

Srbski predsednik Boris Tadić je po pogovorih z Del Pontejevo v izjavi za javnost zapisal, da mora Srbija zaključiti svoje sodelovanje s haaškim sodiščem, kljub temu, da so zadnji dogodki načeli kredibilnost sodišča. To je vitalnega pomena za evropsko prihodnost, meni Tadić.

Neizpolnjene obljube oblasti
Čez dva dni bo Del Pontejeva EU-ju poročala o napredku srbskih oblasti pri poskusu prijetja haaškega obtoženca Ratka Mladića, ki se po njenem mnenju skriva v Srbiji. Del Pontejeva je izrazila zaskrbljenost zaradi ustavitve sodelovanja s Haagom in je tudi sicer nezadovoljna z stalnimi obljubami Srbije, ki pa se nikoli ne izpolnijo.

Naslednje pogajanje Srbije in EU-ja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu bo 5. aprila, zato naj bi bila obtoženca do takrat v priporu. V nasprotnem primeru se bodo pogajanja začasno ustavila.