Neodvisno Kosovo je do zdaj priznalo 36 držav. Foto: EPA
Neodvisno Kosovo je do zdaj priznalo 36 držav. Foto: EPA
Beograd zatrjuje, da se ne bo nikoli odpovedal Kosovu. Foto: EPA

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je napovedal, da bodo presojo zahtevali na septembrskem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov. Jeremić je prepričan, da bo Generalna skupščina z večino sprejela srbsko zahtevo, da se primer neodvisnosti Kosova preda ICJ-ju v Haagu.

Po ministrovih besedah si je Srbija zastavila dva cilja. Kratkoročni zunanjepolitični cilj je, da se čim bolj zmanjša število držav, ki bodo priznale neodvisnost Kosova, medtem ko je dolgoročni cilj zagotoviti trajnostni mir in stabilnost v regiji ter članstvo v Evropski uniji.

Jeremić je ocenil, da je bil njegova država do zdaj relativno uspešna v svoji politki, da se omeji število držav, ki so pripravljene priznati neodvisnost najmlajše evropske države.

Sprejet osnutek Kosovske ustave
Visoki kosovski predstavniki so v Prištini podpisali predlog kosovske ustave, ki ga mora potrditi še kosovski parlament, v veljavo pa bo ustava nato stopila 15. junija. Osnutek ustave Kosovo opredeljuje kot parlamentarno republiko, v kateri ima predsednik vlogo vrhovnega poveljnika. Kot uradna jezika sta v osnutku določena albanski in srbski jezik, zagotovljene pa so tudi pravice manjšin.

G. V.