Skupna vrednost šestih migov-29 bi bila 150 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Skupna vrednost šestih migov-29 bi bila 150 milijonov dolarjev. Foto: EPA
MIg-29
Srbija ima že štiri letala mig-29, ki jih je podedovala od nekdanje jugoslovanske vojske. Foto: EPA
Aleksandar Vučić
Za Vučića je izjemnega pomena, da Srbija varuje svoje nebo. Foto: EPA

Podpredsednik srbske vlade in obrambni minister je med obiskom pripadnikov raketnih sil dejal, da je za Srbijo najpomembneje, da si v najkrajšem mogočem času zagotovi varno nebo. Nakupu novih vojaških letal bo po njegovi napovedi sledila še nabava novega sistema za protizračno obrambo.

"Prihajajo dobre novice in mislim, da bomo po več kot 20 letih dobili nova letala najsodobnejše vrste," je dejal Vučić. Po njegovih besedah bi v regiji, kar se tiče kopenskih sil, težko našli nekoga, ki bi se lahko meril s srbsko vojsko.

Na novinarsko vprašanje, kako si bo Srbija lahko privoščila modernizacijo oboroženih sil, je Vučić odgovoril, da je prednostna naloga Srbije v prihodnjem obdobju poleg reševanja političnih težav predvsem gospodarski razvoj in sam je prepričan, da se bo našla najugodnejša ponudba.

Po poročanju srbskega časopisa Blic bodo srbske zračne sile do konca leta bogatejše za šest novih ruskih lovskih letal mig-29 in dva nova radarska sistema. Podrobnosti posla naj bi bile znane po obisku Vučića v Moskvi 23. maja. Omenjeno letalo so Rusi sicer že predstavili predstavnikom srbske vojske na lanskem letalskem mitingu v Rusiji.

Posodobitev migov-21 bi bila cenejša
Napovedi obrambnega ministra so pozdravili v srbskih letalskih silah, kjer poudarjajo, da je od zadnje uvedbe novih bojnih letal minilo 20 let. V igri za nakup so bila tudi evropsko letalo "eurofighter", ameriški f-16, francoski rafal, ruski su-30 in kitajski JF-17, vendar naj bi pri odločitvi za mig-29 prevladalo dejstvo, da Srbija že ima štiri letala mig-29, ki so bila kupljena med letoma 1987 in 1988.

Cena enega letala mig-29 je 24,5 milijona dolarjev, kar pomeni, da bo celoten nakup Srbijo stal 150 milijonov dolarjev, v to pa ni všteto urjenje pilotov in rezervni deli.

Po poročanju Blica, ki se sklicuje na dobro obveščene vire blizu srbske vojske, naj bi bilo omenjenih šest migov-29 del 24 večnamenskih bojnih letal, ki jih je Rusija nameravala prodati Siriji, vendar je posel padel v vodo zaradi izbruha državljanske vojne.

Srbija je imela na mizi sicer še dve ruski ponudbi za modernizacijo zračnih sil. Ena je bila posodobitev letal mig-21, druga pa nakup letal su-30. Za zadnje so se pred petimi leti odločili Alžirci, potem ko so Rusiji nazaj vrnili že kupljene mige-29, saj so bili sestavljeni iz delov, ki so bili stari 20 let in več, piše srbski časopis.

Posodobitev migov-21, s katero bi jim življenjsko dobo podaljšali za 15 let, bi Srbijo stala štiri milijone dolarjev na letalo, pri čemer bi upoštevali 11 letal, ki jih je nekdanja jugoslovanska vojska (JLA) začela uporabljati med letoma 1980 in 1983. Celoten projekt bi znašal od 50 do 60 milijonov dolarjev, kar je po besedah sogovornika Blica veliko ceneje od načrtovanega nakupa migov-29.