Dve milijardi evrov je znesek, ki je enak posojilu, o katerem se Srbija pogaja z Mednarodnim denarnim skladom. Foto: EPA
Dve milijardi evrov je znesek, ki je enak posojilu, o katerem se Srbija pogaja z Mednarodnim denarnim skladom. Foto: EPA

Pred kratkim so srbske oblasti sprejele zakon o zaplembi premoženja, ki je bilo pridobljeno s kriminalnimi dejanji. V skladu z zakonom se lahko zaplenjeno premoženje proda, izkupiček pa gre v državni proračun.

Predstavniki italijanskega tožilstva, ki preučuje organiziran kriminal na Siciliji in njegove povezave s srbskimi ter črnogorskimi kriminalci, so ocenili, da bi lahko na ta način srbske oblasti pridobile dve milijardi evrov.

Italijanskim tožilcem je dobro poznano kriminalno podzemlje v Srbiji, saj so tamkajšnji kriminalci dobro povezani z italijanskimi kolegi. Veliko italijanskih kriminalcev je namreč svoje premoženje preneslo v Srbijo in Črno goro, tamkajšnji kriminalci pa so svoje premoženje prenesli v Italijo.

Na območju Palerma, ki šteje okoli milijon prebivalcev, so italijanski pravosodni organi v malo več kot letu dni zasegli za 2,5 milijarde evrov premoženja. Vrednost vsega premoženja, zaseženega v Italiji, je dosegla okoli pet milijard evrov.

Srbi živijo razkošnejše
Srbska pravosodna ministrica Snežana Malović je za srbski časopis Blic povedala, da so italijanski in srbski organi dosegli dogovor o boju proti organiziranemu kriminalu. Malovićevo so med obiskom Palerma italijanski kolegi popeljali na ogled vil, ki so jih zaplenili mafijcem, in ministrica je dejala, da so vile srbskih kriminalcev razkošnejše od italijanskih.

G. V.